Aproximativ 74% dintre managerii romani considera ca economia va da semne de redresare in 2010, in timp ce doar 26% sunt de parere ca o revigorare a climatului economic ar putea avea loc pe parcursul acestui an, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte.
Redresarea va avea loc in doua valuri, industriile revenindu-si una cate una, pe masura ce impactul crizei asupra pietelor se va estompa, se arata in studiul realizat de Deloitte.
"Oamenii de afaceri din Romania sunt foarte pesimisti pentru 2009. Foarte putini vad o redresare a economiei in acest an, multi lasa acest lucru pe seama lui 2010. Oricum suntem mai optimisti in privinta evolutia economiei decat in urma cu trei luni", a declarat, miercuri, Antonis Ioannides, Tranzactions Services Partner la Deloitte Financial Advisory.
Aproximativ 40% din managerii care spera intr-o relansare a economiei anul viitor considera ca acest lucru se va intampla in prima jumatate a lui 2010, cei mai optimisti fiind cei din industria farmaceutica si medicala. Managerii din constructii, imobiliare si din industria bunurilor de larg consum, domenii grav afectate de criza, considera ca economia nu va da semne de revigorare mai devreme de cea de-a doua jumatate a anului viitor.
Potrivit lui Ioannides, se poate vorbi de cresteri, in acest an, doar in industria farmaceutica si medicala, care continua sa aloce in acest an fonduri pentru expansiunea in alte orase.
La studiul realizat de Deloite au participat 300 de manageri care conduc afaceri de top, raportate la veniturile din 2007, din domenii precum industria bunurilor de larg consum, servicii financiare, tehnologia media si telecomunicatii, industria prelucratoare, industria imobiliara si de constructii, energie si resurse, aviatie si servicii de transport, precum si industria medicala si farmaceutica.
Managerii romani sunt dezamagiti de rolul Guvernului in redresarea economiei
Managerii romani sunt dezamagiti de rolul pe care il joaca Guvernul in actualul context economic, cerand Executivului sa se implice mai puternic in gasirea de solutii pentru redresarea economiei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte.
"Guvernul trebuie sa-si asume un rol mai puternic in economie, mai tehnocrat si mai proactiv", a declarat, miercuri, Antonis Ioannides, Tranzactions Services Partner la Deloitte Financial Advisory.
Potrivit studiului realizat de Deloitte in urma unor discutii cu peste 300 de directori executivi din toate ramurile economiei, sectorul privat este nemultumit si dezamagit fata de rolul Guvernului in actualul context economic. "O majoritate covarsitoare de respondenti si-au exprimat dezamagirea generala fata de rolul Guvernului ca institutie in contextul economic actual, cele mai frecvente nemultumiri exprimate fiind lipsa unei planificari pe termen lung si nehotararea", se arata in studiu.
Managerii romani considera ca Executivul a ingreunat povara fiscala pentru mediul de afaceri, prin modificarea repetata a Codului Fiscal, prin intarzierea la rambursarea platii TVA-ului si prin limitarea deductibilitatii pentru anumite categorii de cheltuieli sau prin eliminarea unor mecanisme existente.
Potrivit mediului de afaceri, principalele instrumente pentre redresarea economica sunt scutirile de la plata unor taxe si impozite ca forma de stimulare a investitiilor (28%), politica fiscala (21%) si cheltuielile publice (20%). Doar 5% dintre managerii chestionati cred in beneficiile subventiilor acordate companiilor si industriilor in impas.
De asemenea, 34% dintre cei intervievati iau in calcul reducerea de costuri operationale, 22% reducerea cheltuielilor cu personalul, iar 18% au taiat sau vor taia din cheltuielile de marketing si materiale promotionale Pentru reducerea semnificativa a cheltuielilor cu personalul, 42% dintre respondenti au indicat reducerea numarului de angajati, 25% au declarat ca opteaza pentru reducerile de salarii, fara disponibilizari, in timp ce 14% dintre directori spun ca opteaza si pentru reduceri de personal, si pentru scaderi ale veniturilor angajatilor.
Studiul a fost realizat in perioada 20 februarie-30 aprilie, adunand opiniile a peste 300 de directori executivi de la cele mai mari companii din Romania, conform veniturilor raportate pe 2007.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/28876_74p_dintre_managerii_romani_spera_intr-o_redresare_a_economiei_in_2010.html