BankNews.ro - The Business Republic

Arestarea masinilor: superafacerea din care primariile nu castiga nimic
Afaceri | Data Publicarii: 27-05-2009

O agresiva campanie de ridicare a masinilor parcate ilegal se desfasoara in patru sectoare ale Capitalei. Firmele care opereaza "arestarile" incaseaza sume exorbitante de la soferi, dar nu dau mai nimic la bugetele locale. Iar lipsa parcarilor le ofera o afacere sigura.

In Capitala exista 1.217.000 de masini care se bat zilnic pe aproape 450.000 de locuri de parcare. In loc sa faca locuri de parcare, din 2007 unele primarii de sector au inceput sa ridice masinile parcate neregulamentar, percepand de la proprietar o taxa pentru ridicare, transport si depozitare a autovehiculului de aproximativ 200 de euro. Pentru ca numarul locurilor de parcare este mult mai mic decat numarul masinilor din Bucuresti, afacerea este una foarte infloritoare pentru firmele care se ocupa de ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

Conform statisticilor oficiale, in sectoarele unde s-au creat locuri de parcare, numarul masinilor ridicate pentru parcare neregulamentara este la jumatate fata de sectoarele unde nu s-au construit locuri de parcare.

Elocvent este exemplul sectorului 3, unde s-au facut cele mai multe locuri de parcare: aici s-au ridicat cu 50% mai putine masini decat in sectorul 6. In sectoarele 4 si 5 nu se ridica masini. Desi are hotararea Consiliului Local, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a decis sa nu ridice masini, pana cand nu termina de facut parcarile pe care le-a promis in campania electorala.

17.200 de autoturisme parcate neregulamentar au fost ridicate in Bucuresti de catre firmele special infiintate pentru acest lucru, de la inceputul anului pana in prezent. Aceste masini au fost ridicate in sectoarele 2, 3, 6 si, mai nou, in sectorul 1 de catre o serie de firme care au incheiat un parteneriat cu aceste primarii in urma unor licitatii. Cele mai multe masini, 6.845, au fost ridicate in sectorul 6 de catre firma Ilcor Auto Eco SRL, de la 1 ianuarie pana la 23 mai 2009, potrivit cifrelor oferite de catre Brigada de Politie Rutiera a Capitalei. Conform procedurii, proprietarul unei masini parcate neregulamentar in sectorul 6 plateste urmatoarele taxe: 130 de lei ridicarea masinii, 130 de lei transportul acesteia si 180 de lei depozitarea in primele 24 de ore. In total ar fi un minimum de plata de 440 de lei.

La aceasta suma se adauga inca 180 de lei pentru fiecare zi de depozitare a autoturismului. Un calcul scurt ne arata ca firma Ilcor Auto Eco SRL a incasat de la inceputul anului pana in prezent cel putin 753.000 de euro, adica in jur de 40.000 de euro pe saptamana. Asta inseamna ca firma care a castigat licitatia in sectorul 6 va incasa cel putin doua milioane de euro pana la sfarsitul anului. Din toata aceasta suma, Primaria Sectorului 6 nu primeste nici un leu. "Banii rezultati din activitatea de ridicare a masinilor parcate neregulamentar intra in conturile operatorului economic, nu la bugetul local. Operatorul economic SC Ilcor Auto Eco SRL are sediul social pe raza sectorului 6, iar Primariei Sectorului 6 ii revine doar cota-parte din impozitul platit de societate", au explicat reprezentantii Primariei Sectorului 6. Primarul Cristian Poteras a revenit ulterior si a promis ca va organiza alta licitatie, in urma careia va impune si incasarea unui procent. Cand si cat nu a precizat.

In sectorul 2, in primele cinci luni ale anului, firma Supercom a ridicat 6.834 de autoturisme. Conform contractului, Supercom percepe aceleasi taxe ca in sectorul 6, la care a mai adaugat si TVA 19%, ne-a precizat primarul Neculai Ontanu. Prin urmare, ridicarea, transportul si depozitarea unui autoturism parcat neregulamentar pe raza sectorului 2 il costa pe proprietar 523 de lei cu TVA inclusa, la care se adauga cate 180 de lei plus 19% TVA pentru fiecare zi de depozitare.

De la inceputul anului, firmei Supercom i-au intrat in conturi in jur de 900.000 de euro, adica aproape 47.000 de euro pe saptamana. In acest ritm, pana la sfarsitul anului, Supercom isi va mai rotunji incasarile cu inca 1,5 milioane de euro. Si in acest caz, Primaria Sectorului 2 nu primeste nici un leu. "Obiectivul nostru nu a fost sa facem bani din aceste taxe. Noi am vrut sa scapam de masinile parcate ilegal. Banii care se strang acopera doar costurile de operare ale firmei", sustine primarul Neculai Ontanu.

In sectorul 3 au fost ridicate cele mai putine masini: 3.300 de autoturisme. Costul unei astfel de operatiuni este de 550 de lei, iar banii sunt incasati de catre firma Rosal Ecologic Recycling System SRL. Acestui pret i se mai adauga cate 150 de lei pe zi, taxa de depozitare a autovehiculului. In primele cinci luni ale anului in curs, Rosal a incasat 452.000 de euro, ceea ce inseamna 23.800 de euro pe saptamana, adica 1,23 milioane de euro pana la sfarsitul anului.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/28845_arestarea_masinilor_superafacerea_din_care_primariile_nu_castiga_nimic.html