Incercarea administratiei Obama de a gasi noi surse de alimentare a bugetului de stat, puternic afectat de infuziile masive de capital in marile companii americane amenintate cu falimentul, a avut ecou pana in partea cealalta a Atlanticului, in Marea Britanie.
Daca in general politicienii si companiile britanice sunt pe aceeasi lungime de unda cu Statele Unite, de data aceasta ultimele initiative americane au starnit revolta afaceristilor de pe piata financiara engleza.
Reprezentantii bancilor si fondurilor britanice spun ca planul de taxare a clientilor americani le afecteaza interesele. Ei spun ca cerintele guvernului american vor face extrem de costisitoare serviciile pentru cetatenii SUA, iar multe institutii financiare nu isi vor permite sa administreze conturile lor.
"Costul si administrarea impuse de noul regim fiscal al SUA provoaca pagube firmelor de investitii din Marea Britanie. Consideram ca lipsa de flexibilitate a americanilor este contraproductiva pentru ambele parti", spune Andy Thompson, directorul unui fond de investitii.
Conform planului propus de cabinetul lui Barack Obama, toti cetatenii americani trebuie sa-si declare veniturile si activele detinute, indiferent de tara in care se afla. Institutiile financiare straine care opereaza banii americanilor trebuie sa primeasca aprobarea fiscului.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/28799_bancherii_britanici_se_revolta_impotriva_lui_obama.html