Un studiu efectuat de cercetatorii de la University of Exeter, Marea Britanie, arata ca o cincime din populatie prezinta o vulnerabiliate crescuta la actiunea fraudatorilor, si, in mod surprinzator, mai usor de inselat sunt cei care anterior au mai fost victimele unei fraude.
Cercetatorii arata ca o buna pregatire teoretica sau practica impotriva evitarii fraudelor, precum o investitie anterioara intr-o schema piramidala, nu este o garantie ca victima va fi mai precauta spre astfel de afaceri in viitor, ci dimpotriva.
Cei implicati in cercetare explica acest fenomen pe de o parte prin tendinta victimelor de a deveni prea increzatoare in capacitatea de a discerne noi fraude, pe de alta prin inclinatia mentala generala spre lacomie si dorinta de a castiga bani intr-o perioada scurta de timp.
De asemenea, cei tentati sa investeasca in scheme piramidale sau alt gen de afaceri frauduloase tind sa nu divulge decizia membrilor familiei sau prietenilor, ceea ce demonstreaza ca intr-o anumita masura sunt constienti de riscurile luate.
Mai mult, potentialele victime tind sa aloce mult mai mult timp in analiza continutului escrocheriei decat cei care prefera sa nu intre in astfel de jocuri financiare, insa concluziile la care ajung sunt favorabile deciziei de a investi.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/28648_20p_din_oameni_sunt_inclinati_sa_investeasca_in_piramide_financiare.html