Prapastia dintre absolventii de facultati din acest an, asa-numita "promotie a crizei", si piata muncii se va adanci si mai mult in acest an, in conditiile in care aproximativ 200.000 de studenti isi termina studiile, iar angajatorii reduc numarul de posturi, pentru a face fata crizei prin reducerea cheltuielilor.
Aproape jumatate dintre acesti absolventi, deci in jur de 100.000 de tineri, provin din facultati cu profil economic si juridic, medicina si farmacie, IT si inginerie, in timp ce plaja de joburi in care vor putea sa-si caute un loc de munca este de aproximativ 4.500, de unde rezulta un raport de peste 20 de candidati pentru un loc de munca, potrivit unei analize a Business Standard, bazata pe datele furnizate de Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, institutiile de invatamant din tara, companiile de resurse umane si site-urile de recrutare.
Sansele scad daca avem in vedere ca numarul somerilor, acum depasind jumatate de milion de persoane, este estimat sa ajunga spre 800.000 pana la finele anului, nivel care nu a mai fost atins din 2002 incoace. "Criza pune si mai puternic in evidenta deficientele sistemului romanesc de invatamant si decalajul dintre scoala si nevoile pietei. Vor fi loviti in special cei care termina scoli slabe, deoarece angajatorii vor avea de unde sa aleaga si ii vor selecta doar pe cei mai buni", a declarat Adrian Stanciu, managing partner al Human Synergistics, unul dintre participantii la panelul Educatie-Piata Muncii din proiectul Guvernul Privat. Potrivit acestuia, criza va amana cu cativa ani buni reforma educatiei, deoarece aceasta nu mai este o prioritate pe agenda Executivului. Cele mai mici sanse sa-si gaseasca un job in acest an au absolventii de studii economice, juridice si tehnice, aflati, pana anul trecut, printre cei mai cautati de catre companiile din piata. Cele mai mari sanse de angajare le au insa farmacistii si IT-istii.
Oferta de locuri de munca disponibile in piata pentru tinerii care vor obtine aceste specializari nu depaseste 3.000, in conditiile in care numarul celor care isi vor finaliza studiile este de peste 50.000. Anul acesta vom avea un excedent pe piata muncii de aproape 30.000 de economisti, 20.000 de ingineri si 8.000 de juristi. De asemenea, putem vorbi despre un excedent de personal si in domeniile farma, IT si medicina, unde locurile de munca disponibile sunt mult mai putine decat numarul absolventilor.
Numarul tinerilor care s-au orientat catre studiile economice si de drept a crescut exponential, in ultimii ani. Daca in '90 isi finalizau studiile circa 2.000 de economisti si 300 de avocati, in prezent, numarul absolventilor de studii economice a ajuns la aproape 30.000, iar cel al absolventilor de drept, la 9.000. Printre cei care isi vor finaliza studiile in acest an se numara si peste 20.000 de ingineri, aproape 15.ooo de medici si farmacisti si 6.000 de IT-isti.
Daca in anii trecuti vorbeam despre un deficit acut de personal calificat, in momentul de fata, oferta de joburi este mult sub nivelul cererii, date fiind noile conditii de piata. In prezent, majoritatea joburilor disponibile pe piata sunt in domenii precum vanzari si comert, IT, inginerie si logistica.
"Piata este suprasaturata de economisti si psihologi. Cele mai mari sanse sa se angajeze dupa absolvire le au cei care au terminat facultatile tehnice, de asemenea, sanse de a-si gasi un job au si farmacistii", spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de recrutare si executive search Total Business Solution. In opinia acesteia, inca putem vorbi despre un deficit de personal pe partea de inginerie, in ciuda faptului ca majoritatea companiilor au renuntat la intentiile de angajare. Anul trecut, deficitul de ingineri pe piata locala era estimat la peste 30.000.
"Foarte putini dintre absolventii de studii superioare de anul acesta isi vor gasi un loc de munca, cel putin in domeniile pentru care se pregatesc, mai ales luand in calcul conditiile economice din 2009", considera directorul Confederatiei Patronale a Industriilor, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Adrian Izvoranu.
Integral in Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/28610_promotia_crizei_cine_iese_din_facultate_are_5p_sanse_de_angajare.html