BankNews.ro - The Business Republic

Jobul viitorului: consultant financiar
HR/Cariere | Data Publicarii: 14-05-2009

Monica Vrabiescu, experta in HR, spune ca luna aprilie a adus mai multa stabilitate pe piata joburilor, potrivit unui studiu efectuat de compania de resurse umane Hill International in Europa.

Romanul este serios, implicat, isi sustine punctul de vedere cu argumente, dar are nevoie sa comunice mult, sa obtina confirmari din partea sefului. Criza, spune Monica Vrabiescu, director general la compania Hill International Human Resources Consulting Romania, l-a facut si mai serios si implicat in problemele companiei din care face parte.
Experta in resurse umane este de parere ca, in viitor, angajatul roman va lucra mai mult de acasa. Se vor cauta salariatii capabili sa lucreze independent, care isi fac treaba si fara sa fie controlati.

R.L.: Cum a afectat criza angajatul roman?

Monica Vrabiescu: Cu certitudine este mult mai prudent, mai precaut in legatura cu o schimbare si analizeaza mult mai bine continutul postului, pentru ca il intereseaza daca poate sa faca fata. si il intereseaza si stabilitatea. Comparativ cu ultimii doi ani, cand schimbarile erau foarte usor facute, pentru ca exista varianta "daca nu-mi convine, plec si gasesc altceva", astazi este mai multa seriozitate. si cererile salariale sunt realiste, nu este vorba de o licitatie sau de o incercare de a vedea care ofera mai mult. Exista mai multa seriozitate si mai mult realism.

In ce masura se simte o modificare pe piata muncii, in momentul de fata?

Potrivit unui studiu realizat de Hill International in tari ca Romania, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Rusia si Turcia, in perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 s-a resimtit vizibil o cadere in piata fortei de munca, prin restructurari si blocari de posturi. Reprezentantii Bulgariei au spus ca acest lucru s-a resimtit chiar pana in martie. si in Romania, in primele trei luni, a existat o asteptare, o inghetare vizibila in ianuarie si o parte din februarie. A fost ca un blocaj, psihologic si financiar, pentru ca toata lumea astepta. In momentul de fata, pot sa spun ca luna aprilie a inceput sa aiba semne vizibile de stabilizare. N-as putea sa spun de crestere.

Cat de usor se gasesc astazi candidatii potriviti posturilor?

Nu se gasesc mai usor. si asta pentru ca suma talentelor sau a oamenilor calificati pentru economie este aceeasi. Persoanele intr-adevar valoroase sunt deja in posturi, pe ele nu le vizeaza restructurarea. Pentru specialisti recrutarea se face tot greu. Exista si o crestere a numarului de CV-uri, iar volumul de munca pentru recrutori este mult mai mare.

Zone bune: ingineria si financiarul

Ce domenii "merg"?

Cu siguranta cel financiar. Consultantii financiari vor fi, peste niste ani, valorosi inclusiv pentru cei care-si vor dezvolta propriile afaceri. In continuare vor fi modificari in legislatie, in armonizarea acesteia cu cea din UE si probabil va creste procentul celor care vor avea propria firma, care vor lucra de acasa sau care vor fi freelanceri. Va fi o crestere a acestei categorii care, oricum, va trebui sa-si tina o evidenta a cheltuielilor si a veniturilor. Partea financiar-contabila, de controlling, se va dezvolta fara discutie.

Joburi cu mare cautare sunt si cele care presupun studii tehnice, cele pentru ingineri. Se cauta mult si inginerii de vanzari.

Ce ne puteti spune despre nivelul salariilor?

In general, la nivel de top, salariile nu scad. Compromisuri se fac sau se accepta doar de catre cei care isi simt amenintate posturile, din cauza unei fragilitati a companiei. In mod evident, au scazut beneficiile. S-a taiat cam tot ce inseamna bonusuri, prime, masini, vacante platite in strainatate. Astfel de beneficii au fost reduse la nivel managerial.

In ce masura se resimte intoarcerea acasa a celor care lucreaza peste hotare?
Pentru romani este intr-adevar o reintoarcere a fortei de munca. Se simte asta la CV-uri. Numarul celor care incearca sa se intoarca in tara creste. Sunt oameni care au lucrat mult timp in strainatate, chiar si pe posturi din top management, si care vor sa vina acasa.

Ce se va schimba pe piata muncii, din punctul de vedere al programului de lucru?

Sunt semnale ca programul flexibil dat de munca de acasa va ajunge sa fie mult mai folosit si la noi. Companiile prefera ca oamenii sa lucreze de acasa datorita costurilor reduse. Sunt activitati in care acest lucru este posibil. Nu e nevoie sa vii la serviciu sa pui mana pe telefon, cand poti sa faci lucrul acesta si de la tine de acasa.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/28479_jobul_viitorului_consultant_financiar.html