In ultimii ani tot mai multi romani au facut o serie de achizitii, mai mari sau mai mici, cumparand in special case si masini, fara sa aiba banii necesari, imprumutandu-se astfel la banci. In conditiile in care situatia economica a Romaniei a inceput sa se deterioreze comportamentul bancilor fata de clienti s-a schimbat. In acest context, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a atras ieri atentia ca viata pe datorie si bunastarea pe datorie nu vor mai fi posibile multa vreme, pentru ca si in Romania au fost cazuri in care au fost acordate credite unor persoane care nu aveau niciun ban in buzunar.
"Aceasta criza trebuie sa schimbe abordarea. Viata pe datorie si bunastarea pe datorie nu vor mai fi posibile pentru multa vreme de acum incolo. In Romania nu au fost prea multe cazuri, dar sunt si multe persoane care au luat credite fara sa aiba niciun euro in buzunar, asa cum s-a intamplat in America, dar si multe IMM care au obtinut credite fara garantii. Bancile vor fi mai atente de-acum inainte", a afirmat Vasilescu, intr-o conferinta dedicata finantarii IMM.
Mai mult decat atat, acesta a subliniat faptul ca banii de la Uniunea Europeana sunt foarte tentanti pentru firme, in lipsa finantarii de la banci, insa sunt foarte greu de accesat.
Lipsa de incredere dintre banci si firme, principala problema
In acest context, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca problema nu este situatia bancilor, ci lipsa de incredere intre institutiile de credit si firme, subliniind faptul ca trebuie facuti pasi in rezolvarea acestei situatii cat mai curand.
''Trebuie inteles faptul ca relatia dintre banci si societati economice se va schimba. Este normal ca institutiile de credit sa fie mai prudente, iar IMM trebuie sa vina in fata bancilor cu proiecte de calitate si acestea nu le vor refuza'', a precizat Vasilescu. In plus, acesta a adus in discutie situatia ingrijoratoare in ceea ce priveste cresterea de trei ori a creditelor nerambursate din acest an, atragand atentia ca mai grava este tentatia unor firme sau a unor persoane fizice de a nu plati imprumuturile, ceea ce nu face altceva decat sa sporeasca neincrederea bancilor.
Pe de alta parte, dat fiind contextul actual, multe firme au fost nevoite sa renunte la banii obtinuti din fonduri europene pentru ca nu au putut avea la timp parte de cofinantare.
Astfel Laura Marusca, director general adjunct in cadrul Ministerului IMM, a mentionat faptul ca perioada mare de la aprobarea proiectelor finantate prin programe europene pana la semnarea contractelor a determinat mai multe IMM sa renunte la finantarea obtinuta, ceea ce a determinat ministerul sa simplifice procedurile.
Integral in Curierul National