Ministerul de Finante vrea sa creasca incasarile bugetare, pentru ca ponderea veniturilor in PIB-ul Romaniei este una dintre cele mai scazute din UE. Codul Fiscal ar putea fi obiectul unor noi modificari in acest an, spun surse oficiale, avand in vedere intentia Finantelor de a apropia ponderea veniturilor in PIB de media UE.
Introducerea impozitului minim si masurile de eliminare a deducerii TVA la cumpararea de autoturisme si combustibili ar putea constitui doar varful unei strategii de ajustare a Codului Fiscal, au declarat, pentru "Adevarul", surse guvernamentale.
In conditiile in care ponderea veniturilor incasate la bugetul general consolidat, ca procent in PIB, in Romania, este printre cele mai scazute din UE - 33,1% in 2008, fata de 44,5% media europeana -, Finantele abordeaza noi metode de crestere a sumelor incasate.
Potrivit Finantelor, baza de impozitare trebuie marita, pentru ca, in mod natural, aceasta se restrange din ce in ce mai mult. Salariul mediu si numarul salariatilor din economie - principalele componente ce formeaza baza de impozitare - sufera in acest moment, mai ales din cauza crizei financiare.
Perspective sumbre
Salariul mediu va avea, in cel mai bun caz, o ascensiune anemica, iar numarul salariatilor in economie scade masiv, perspectivele fiind dintre cele mai sumbre si la acest capitol. Se mai poate umbla, astfel, la cota unica, la TVA si la contributiile la asigurarile sociale.
Avem fiscalitate redusa, spun finantele
In urma negocierilor cu partenerii sociali pe tema impozitului minim, patronatele au propus Finantelor, ca solutie de compromis la impozitul forfetar, majorarea cotei unice de 16%. Contributiile la asigurarile sociale sunt si ele mici, in comparatie cu alte state, si nu este exclusa o majorare a lor.
Conform Ministerului de Finante, Romania are un nivel relativ scazut al ratei de taxare si al TVA - cel mai ridicat este in Danemarca, de 25%, si cel mai coborat in Cipru, de 15% - astfel ca tara noastra ramane, in continuare, atractiva din punctul de vedere al fiscalitatii reduse.
Potrivit datelor transmise de Eurostat, Romania avea, in 2008, cel mai scazut nivel al impozitului pe profit si pe venit ca pondere in PIB, de 6,4%, fata de o medie UE de 13%.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/28156_codul_fiscal_creste_tva-ul_sau_cota_unica.html