Salariile directorilor companiilor din Romania nu vor fi foarte afectate de criza financiara. 75% dintre companiile participante la un studiu realizat de Ernst & Young spun ca vor mari anul acesta salariile fixe ale directorilor executivi, in medie, cu aproximativ 9%, in timp ce restul au anticipat inghetarea remuneratiei fixe.
"Diminuarea preturilor actiunilor si volatilitatea burselor au determinat directorii, consiliile de administratie si actionarii sa reflecte asupra efectelor care se vor resimti la nivelul pachetelor de remunerare a directorilor executivi, pachete care au fost concepute in perioade de crestere economica", se arata in studiu. Una dintre provocarile companiilor din acest an este selectarea si stabilirea masurilor de performanta pentru acordarea bonusurilor aferente acestui an si vor trebui sa treaca de la rasplata acordata pentru performanta companiei la un stimulent pentru atingerea unor obiective specifice.
Bonusurile sunt de 3-10 ori mai mari decat salariul fix
"Remuneratia variabila poate fi de la trei pana la zece ori mai mare decat salariul net. In ceea ce priveste salariile fixe, acestea nu au o crestere anuala mai mare de 10-12% si este corelata cu rata inflatiei, cu rata schimbului valutar si cosul zilnic de cumparaturi. La majoritatea companiilor, cresterea salariului fix este de 5%, dar sunt si cazuri de 7-9%", a declarat pentru Gandul Mihaela Forgaciu, vicepresedinte pe resurse umane in cadrul companiei Assess Finance. Directorii executivi sunt angajati cu un contract de mandat, in care are stabilite anumite puncte de atins in realizarea performantei companiei. Daca un director nu face fata provocarilor, poate fi usor inlaturat si inlocuit. Trecerea de la rasplata la stimulent, in ceea ce priveste bonusurile, este privita cu ochi buni de consultantii din domeniul resurselor umane, deoarece in acest fel, directorii nu vor mai primi bani "pe degeaba". In cazul celor mai mari companii care au luat parte la acest studiu, remuneratia variabila reprezinta 25% din totalul remuneratiei directorilor.
O comparatie cu datele din 2007 arata ca, in 2008, proportia acesteia a crescut cu patru puncte procentuale. Rezultatele studiului indica faptul ca majoritatea companiilor folosesc inca o combinatie a criteriilor individuale, a celor la nivel de departament sau divizie si la nivel de companie in determinarea performantei pentru acordarea bonusurilor, cu toate ca, una din zece companii isi stabileste planurile de plata variabila pe termen scurt, exclusiv in functie de performanta companiei in ansamblu.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/27141_75p_dintre_companii_vor_da_salarii_mai_mari_directorilor.html