Reprezentantii CNIPMMR fac apel catre Guvern pentru ca statul sa-si plateasca datoriile catre furnizori pana la finalul acestei luni, asa cum a promis, cat si punerea in practica a altor masuri care ar stopa caderea economiei. ''CNIPMMR sustine necesitatea implementarii unui ansamblu de masuri structurate pe 8 categorii. Guvernul trebuie sa-si plateasca datoriile pana la 30 martie, trebuie data o OUG pentru profitul reinvestit, trebuie reluata imediat finantarea in conditii normale, accelerarea implementarii fondurilor europene, operationalizarea fondului suplimentar de la CEC Bank, sunt doar cateva dintre masurile urgente pe care statul trebuie sa le aplice. Daca aceste masuri nu vor fi aplicate imediat, economia romanesca ar putea merge pe tobogan'', a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Presedintele CNIMPPR solicita adoptarea unei ordonante de urgenta pentru scutirea profitului reinvestit de la 1 aprilie, deoarece aceasta masura ar relansa cateva zeci de mii de firme romanesti.
Totodata, el a aratat ca firmele din constructii sunt foarte afectate pentru ca statul nu si-a achitat datoriile catre acestea, iar unele unitati au intrat deja in insolventa, pentru ca nu au lichiditati sa-si plateasca la randul lor obligatiile. ''Daca pana la 30 martie statul nu-si va achita datoriile, multe firme vor intra in insolventa, pentru ca nu au lichiditati sa-si plateasca la randul lor obligatiile. In plus, patronatele din constructii sunt decise sa dea in judecata statul roman, daca acesta nu-si va plati datoriile catre furnizori pana la sfarsitul acestei luni'', a subliniat Nicolescu.
Acesta a tinut sa precizeze ca ''daca aceste masuri sunt aplicate imediat, vor putea amortiza trendul negativ, vor putea frana caderea economiei si nu vom ajunge la acel -4%, ci undeva pe la 0% a PIB-ului''.
Banii stau in banci
CNIPMMR vrea ca firmele sa aiba acces, incepand de saptamana viitoare, la fondurile CEC Bank si Eximbank, in urma capitalizarii celor doua institutii de credit. "IMM se afla in situatii de criza reala, iar agentii economici nu au acces inca la fondurile de la Eximbank si de la CEC in urma capitalizarii", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului.
La randul sau, Ovidiu Nicolescu, a solicitat ca fondurile de la CEC Bank sa fie puse la dispozitia IMM incepand de saptamana viitoare. Totodata, reprezentantii firmelor mici si mijlocii au solicitat schimbarea normelor de creditare ale CEC Bank si Eximbank, care sunt mai aspre decat cele ale bancilor comerciale. "De asemenea, doresc sa subliniez ca la ora actuala, normele de finantare ale celor doua banci sunt mai exigente decat orice alta banca din tara. Nu este normal acest lucru, daca sunt banci de stat, normele ar trebui sa fie mult mai flexibile", a spus si Ioan Mintas, prim-vicepresedinte al Consiliului.
Pe de alta parte, reprezentantii CNIPMMR doresc interventia Consiliului Concurentei pentru a reglementa contractele de imprumut ale bancilor comerciale care impun conditii grele pentru firme. In plus, reprezentantii IMM doresc sa stie cum vor fi utilizati banii proveniti din imprumutul pe care Romania il va atrage de la FMI si alte institutii financiare internationale. "Daca s-a negociat un imprumut cu Banca Mondiala, asteptam sa fim invitati sa discutam cum vor fi folositi acesti bani. Vrem sa stim obiectivele, sumele pe fiecare destinatie, mecanismul de acordare a banilor, insa este nevoie si de un sistem de monitorizare a utilizarii acestor bani", a afirmat Nicolescu.
Ajutoarele de stat, la initiativa ministerelor
Consiliul IMM solicita adoptarea rapida a unei ordonante de urgenta pentru aplicarea prevederilor UE privind ajutorul de stat, prin care firmele pot beneficia de o suma majorata de la 200.000 euro la 500.000 euro. "Formula pe care noi o propunem pentru ajutoarele de stat este sub forma unui pachet de masuri financiare temporare, care trebuie sa reprezinte initiativa mai multor ministere, respectiv Ministerul pentru IMM, Ministerul de Finante si Ministerul Economiei", a mai declarat Ovidiu Nicolescu. El a aratat ca la acest proiect pot participa mai multe ministere, in functie de domeniile prioritare. "Schema ar insemna ca firmele nu vor lua bani de la stat, ci vor plati mai putin din obligatiile catre stat pentru a dezvolta o activitate economica mai sustinuta", a spus Nicolescu. Reprezentantii CNIPMMR au intocmit deja o prima forma a proiectului de ordonanta de urgenta pentru a o propune Guvernului.
Integral in Curierul National