BankNews.ro - The Business Republic

CEC intoarce capul spre agricultura si IMM
Finante-Banci | Data Publicarii: 27-03-2009

Sectorul agricol si cel al intreprinderilor mici si mijlocii au nevoie de un ajutor real din partea institutiilor bancare pentru a putea supravietui si a evita falimentele. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, a declarat, ca in acest an principala tinta in creditare va fi imprumutul pentru agricultura, IMM si APL, amintind ca aceste trei directii sunt obiectivele pe care le are in vedere actionarul. Cu toate acestea, Ghetea a atras atentia ca ''strategia se poate schimba in functie de piata sau dorinta actionarului bancii''.

Pe de alta parte, presedintele CEC Bank a mentionat ca soldul imprumuturilor acordate de CEC Bank persoanelor juridice a crescut in decembrie - februarie cu 20%, iar banca anticipeaza un ritm de majorare de 80% la nivelul acestui an si avansul cotei de piata pe creditare de la aproape 5% la 7-8%, a declarat Ghetea. "In perioada 1 decembrie - 28 februarie, care este proasta pentru creditare, soldul creditelor acordate de CEC Bank persoanelor juridice a crescut cu 20%. In aceasta perioada au fost utilizate imprumuturi de 1,7 mld. lei. Deci, suma aceasta a intrat in circuitul economic la agricultura, la IMM si la Administratiile Publice Locale (APL). La corporate am avut circa 40 mil. lei, dar este nesemnificativ", a declarat Ghetea, potrivit Mediafax.

1.591 de imprumuturi pentru agricultori si intreprinderi

Totodata, presedintele institutiei a precizat ca imprumuturile acordate agriculturii si IMM de catre CEC Bank sunt in numar de 1.591. "Pe de alta parte, CEC Bank a inregistrat in cele trei luni o crestere a soldului creditelor pentru persoane fizice de numai 0,35%, pe fondul unui interes destul de mare pentru imprumutul ipotecar si aproape zero pentru cel de consum", a aratat presedintele bancii.

Totusi, Ghetea a precizat ca CEC a dat credite in perioada decembrie - februarie, dar ca au existat si rambursari.

Soldul creditelor pentru persoanele fizice este de circa 5,2 mld. lei, iar pentru cele juridice de 3,1 mld. lei, ceea ce duce la un total de aproximativ 8,5 mld. lei, potrivit datelor prezentate de Ghetea.

"Ne gandim la o crestere care sa pastreze ritmul ultimelor trei luni, asta inseamna ca vom avea o crestere la persoane juridice de circa 80%. (...) Vrem sa crestem cu 80%, probabil ca sectorul bancar nu va inregistra un asemenea avans, si daca nu avem fluctuatii ale cursului, atunci cota de piata pe creditare va ajunge la 7-8%, comparativ cu aproape 5% in prezent", a afirmat presedintele CEC Bank.

"Teoria cresterii zero" pentru persoanele fizice

Presedintele CEC Bank a mai spus ca pe segmentul de creditare pentru persoanele fizice banca va aplica "teoria cresterii zero", adica va da imprumuturi in limita rambursarilor.
Pe total, cota de piata a CEC Bank era la finele anului trecut de 4,4%, comparativ cu aproximativ 4,1% in 2007.

"Cota de piata ar fi trebuit sa fie mult mai mare. In realitate este mult mai mare, pentru ca banca noastra neavand active multe in valuta, cresterile de curs au avantajat foarte mult celelalte institutii, din punctul de vedere al avansului activelor. Daca cursul nu se misca, noi ar fi trebuit sa aratam o cota de 4,7 - 4,8%. Pe sold total de credite ne apropiem de 5% ca pondere, iar pe depozite suntem pe la 12%", a aratat Ghetea.

CEC Bank mizeaza pe o profitabilitate rezonabila in 2009

Din punctul de vedere al profitului CEC Bank, banca nu si-a prevazut ca obiectiv primordial profitul, ci doar sa fie profitabila, conform strategiei adoptate in 2007, pentru intervalul 2007 - 2011.

"In 2009, nu cred ca sunt conditii ca sistemul bancar in general sa inregistreze profitabilitati deosebite. Concentrarea va fi, cel putin in cazul nostru, pe creditare, care sa fie benefica pentru clienti. Asta nu inseamna ca o sa mergem pe pierdere sau pe zero. O sa avem o profitabilitate rezonabila, in ton cu conditiile de piata", anticipeaza presedintele CEC Bank.

Referitor la majorarea capitalului CEC Bank cu 900 mil. lei, Ghetea a precizat ca acest lucru se va realiza prin aplicarea legii, care este in prezent Parlament.
"Majorarea aceasta este foarte importanta pentru banca, pentru ca da voie sa ne dezvoltam. Avem depozite de 11,5 mld. lei si credite de 8,5 mld. lei, ceea ce inseamna ca exista o lichiditate disponibila. Dar creditele se pot acorda doar in anumite limite date de capital. Avem o rata de solvabilitate buna, de 16,93%, dar daca mergem in ritmul de crestere de pana acum, in cateva luni de zile vom ajunge sa ne apropiem de limita de 8% si va trage semnalul BNR: ai dat credite de opt ori mai mult decat capitalul social. Trebuie sa ne pregatim pentru a putea sa continuam activitatea cu aceeasi intensitate", a declarat Ghetea.

Astfel, CEC Bank ar putea credita economia, in mod ideal, cu pana la opt ori suma de 900 mil. lei, in contextul in care cererea de imprumuturi pentru IMM si agricultura este foarte mare.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/26987_cec_intoarce_capul_spre_agricultura_si_imm.html