Oamenii de stiinta si-au propus sa afle care este diferenta dintre consecintele consumului de alcool si al celui de marijuana asupra activitatii cerebrale in cazul tinerilor. Pe langa deteriorarea comportamentului si a starilor afective, aceste doua tipuri de droguri sunt considerate extrem de nocive pentru dezvoltarea personalitatii adolescentilor. Paradoxal, concluziile trase in urma a doua studii de specialitate atrag atentia parintilor si personalului didactic sa fie mai atenti in special in privinta consumului de alcool la tineri, pentru ca acesta, desi este o substanta comercializata in orice magazin, este considerat mult mai periculos decat marijuana, o substanta interzisa in multe tari din lume.
Unul dintre studii, publicat joi in "Journal Clinical EEG and Neuroscience" din Statele Unite, arata ca, dintre toate "drogurile usoare", alcoolul are efectele cele mai devastatoare asupra dezvoltarii neuropshice la adolescenti. Afirmatia este sustinuta si de al doilea studiu pe aceasta tema realizat de o echipa de experti britanici, care au concluzionat ca marijuana este mai "blanda" decat bauturile spirtuoase.
Concret, studiul facut de cercetatorii americani de la San Diego State University a scos in evidenta faptul ca un consum chiar si moderat de alcool (20 de pahare pe luna), dar pe perioade mai lungi, provoaca deteriorarea ireversibila a structurii creierului si, respectiv, a functiilor cognitive. Desi aceste modificari cerebrale exista si in cazul consumului de marijuana, s-a constat ca ele sunt mult mai reduse (schimbarea modului in care informatia senzoriala ajunge la hipocampus, o componenta a sistemului limbic cerebral esentiala pentru invatare, memorie si integrarea experientelor senzoriale cu emotiile si motivatiile).
David Nutt de la Bristol University, impreuna cu colegii sai, a lansat un apel oficial catre autoritatile britanice (inclusiv catre politisti) sa schimbe sistemul de clasificare a substantelor care creeaza dependenta in functie de nocivitatea acestora si sa renunte la clasificarea pe categorii de periculozitate/ilegalitate conform legislatiei internationale in materie de droguri. De pilda, ei considera ca, intr-un top cu 20 dintre cele mai novice substante, alcoolul ocupa locul 5, tigarile locul 9, iar marijuana/canabisul se situeaza pe pozitia a 11-a.
Integral in Romania Libera