Cand dorinta de imbogatire este nelimitata, niciun obstacol nu este suficient de serios pentru a-i impiedica realizarea. Pentru unii, nici chiar imoralitatea modalitatilor folosite. Vorbim de escrocii absoluti, cei care si-au construit o imagine de oameni respectabili avand ca singur scop atragerea banilor naivilor. Cei mai mari zece escroci ai tuturor timpurilor au fost identificati de ziarul britanic "The Times", in ordinea de mai jos:
1. George C Parker (1870-1936) a devenit celebru prin vanzarea unor proprietati celebre din New York, precum Statuia Libertatii, Muzeul Metropolitian de Arta sau Podul Brooklyn. Clientii sai erau, de regula, persoane bogate proaspat ajunse in SUA. Toate proprietatile enumerate au fost "vandute" de cel putin trei ori pana ca acesta sa fie prins si incarcerat pe viata.
2. Gregor MacGregor (1786-1845), a inventat Statul Central American Poyais, un teritoriu fertil de 15.000 km patrati, bogat in metale pretioase. S-a autointitulat print si a inceput sa vanda pamant si drepturi de exploatare pentru investitorii britanici. A strans o suma insemnata pentru acele vremuri, 200.000 lire sterline, iar cand escrocheria nu i-a mai tinut in Marea Britanie, s-a mutat in Franta.
3. Victor Lustig (1890-1947). Cea mai rasunatoare afacere a lui Lustig este vanzarea Turnului Eiffel. Aflat la Paris, in 1925, citeste intr-un ziar ca vestitul turn s-a deteriorat si ca ar avea nevoie de reparatii capitale. Intr-un timp record, Lustig a confectionat un document care il prezenta drept adjunct al ministrului francez pentru posta si telegraf, imputernicit sa vanda Turnul Eiffel. A organizat o licitatie, invitand mai multi oameni de afaceri la un hotel scump si, in doar cateva zile a vandut dreptul de utilizare a turnului unui om de afaceri dupa care a fugit la Viena. Pagubitul nu a dorit sa se afle ca a cazut in plasa escrocului si s-a straduit cat a putut sa nu se stie despre modul in care cumparase Turnul Eiffel. Datorita tacerii acestuia, Lustig s-a intors la Paris si a mai vandut o data Eiffel-ul, dupa aceeasi schema.
4. Frank Abagnale este unul dintre faimosii spargatori de banci sin SUA. In anii '60 a falsificat cecuri si a sustras pe baza acestora circa cinci milioane de dolari. Mai tarziu, Frank a interpretat cu succes rolul de pediatru timp de 11 luni la un spital din statul Georgia, apoi, recurgand la o diploma falsa de absolvent al Universitatii Harvard, a primit un post la oficiul procurorului general al statului Louisiana. Dupa ce a fost prins, a stat patru ani in inchisoare, dar, intre timp, guvernul american a realizat ca poate sa-i foloseasca talentul pentru prinderea altor infractori. In prezent, este consilier pe probleme de frauda financiara.
5. Charles Ponzi (1882-1949) este cunoscut drept parintele schemelor financiare piramidale. Imigrant italian, Ponzi a fost pentru cateva luni un adevarat erou in SUA. El promitea oamenilor venituri fabuloase in timp record prin investitii in cupoane postale. Trucul a functionat cateva luni, suficient cat sa lase fara niciun ban cateva zeci de mii de americani.
6. Philip Arnold (1829-1878) impreuna cu un var de-al sau au cumparat pietre semi pretioase, rebuturi ale unei mine de exploatare a diamantelor, pe care le-au plantat pe un teren din Wyoming, prezentat unor investitori respectabili, precum baronul Rothschild sau Charles Tiffany, drept o adevarata comoara de diamante. Astfel, ei au obtinut rapid 600.000 de dolari.
7. Howard Welsh (1953-) a castigat 31 milioane dolari prin lansarea unei piramide financiare de "inspiratie divina", suficient de serioasa pentru cateva grupuri de credinciosi care au incredintat intreaga avere escrocului.
8. Gerd Heidemann (1932-), jurnalist la ziarul german Stern, a pretins ca a descoperit un jurnal de-al lui Adolf Hitler. In 1983, l-a vandul cu 6 milioane de dolari. Ulterior s-a aflat ca acesta era, totodata, si agent STASI.
9. Shaun Greenhalgh (1961-). Peste 120 de opere arta extrem rare, printre care si "Faun" a lui Paul Gauguin sau "Printesa Amarna", au fost falsificate timp de 17 ani de clanul Greenhalgh si vandute marilor institutii si galerii de arta din lume.
10. Bernie Madoff (1938-) este cel mai recent escroc dar, totodata, si cel mai mare dintre toti, frauda sa ridicandu-se la 50 de miliarde euro. Fost director al Bursei din New York, era o figura respectata de investitori, in cursa intinsa de el cazand nume grele de pe piata de capital.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/26556_top_10_cei_mai_credibili_escroci_ai_tuturor_timpurilor.html