BankNews.ro - The Business Republic

Cum sa va alegeti jobul potrivit
HR/Cariere | Data Publicarii: 16-03-2009

Pasul esential este identificarea raspunsului la intrebarea "ce fel de slujba cautati?". Este indicata si o autoanaliza. Daca va aflati la inceput de cariera si vreti sa va alegeti corect drumul in viata profesionala, este indicat sa va autoanalizati. Consilierii in cariera spun ca trebuie sa va ganditi la ce aptitudini si calitati aveti, de care v-ati putea folosi astfel incat sa "iesiti in fata".

Alexandra Urseanu, account manager la compania Hart Human Resource Consulting, spune ca primul pas care trebuie facut este definirea foarte amanuntita a ceea ce cautati. "Candidatul trebuie sa raspunda in primul rand la aceasta intrebare. Acest 'ce' este un cumul al experientei si motivatiei personale. Practic, trebuie sa se evalueze foarte bine experienta si motivatiile care exista pentru lucrul intr-un anumit domeniu", spune Alexandra Urseanu.

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat cu ajutorul consilierilor in cariera, prin teste specifice, insa si incercand sa identificati care sunt compatibilitatile cu domeniile potrivite. "Acest pas, de identificare, este esential. Nu trebuie sa se plece la lupta angajarii fara acest raspuns", adauga specialista.

Ce faceti in timpul liber?

Daca in cazul persoanelor care au trecut prin mai multe joburi raspunsul la intrebarea "ce caut?", este mai simplu de dat, pentru ca ele au in spate o anume experienta profesionala, pentru tineri este un pic mai dificil, dar nu imposibil.
"Un tanar care nu a mai lucrat niciodata trebuie sa se gandeasca la ce hobby-uri are sau la modul in care-si petrece timpul, la ce ii place lui cel mai mult sa faca. Din raspunsurile la aceste intrebari trebuie sa extraga acele competente care pot fi translatate si la un job", spune Alexandra Urseanu. De exemplu, unei persoane care ii place mult sa-si petreaca timpul cu prietenii ii este recomandat sa se indrepte catre un job unde se poate folosi de calitatea de a fi sociabil. De pilda, sa se orienteze catre un loc de munca din zona relatiilor publice sau a celor cu clientii, unde interactioneaza mult cu oamenii.

Inima, indicator in cariera

Camelia Downie, senior associate la Human Capital Solutions-Downie Management Consulting, ii indeamna pe cei care vor sa-si aleaga corect slujba sa faca asa cum le spune inima. De exemplu, daca sunteti tentat de zona designului vestimentar ori a celui de interior, de arte in general, nu va indreptati catre o zona tehnica doar pentru ca e la moda sau pentru ca acolo lucreaza partenerul dumneavoastra sau pentru ca asa vor parintii. Altfel, exista sanse mari pentru o viata profesionala esuata. "Este foarte important sa faci ce-ti place.

Am intalnit oameni care au absolvit o facultate, de exemplu Medicina, doar pentru ca asa au vrut parintii si dupa aceea nu au practicat niciodata", spune experta in resurse umane. Ea sugereaza sa se imbine rationalul cu "inima": "Trebuie vazut ce se cere pe piata, dar sa se tina cont si de aptitudini. Daca nu veti alege ce va place, in timp se vor acumula frustrari, care, la un moment dat, vor refula. Daca va place jobul, veti avea si performante".

Mergeti in vizita la serviciile prietenilor

O alta solutie recomandata de expertii in resurse umane pentru persoanele care inca nu stiu ce vor se refera la folosirea networkingului. Intrebati-va prietenii, rudele, cunostintele, cum e la ei la serviciu si ce presupune munca lor. Rugati-i sa va lase, daca este posibil, sa petreceti o zi la locul lor de munca, pentru a-i urmari.
Consilierul in cariera Eduard Ezeanu recomanda experimentarea unor diverse activitati si observarea celor in care obtineti rezultate bune fara un efort deosebit. "Trebuie identificate zonele in care puteti avea rezultate remarcabile fara sa faceti eforturi mari in comparatie cu alti oameni, care se straduiesc mai mult", adauga Eduard Ezeanu.

Fara "nu sunt bun la nimic!"

Daca spuneti "nu sunt bun la nimic" sau "nu ma pricep la nici un domenu", va inselati. Expertii in resurse umane sustin ca astfel de persoane nu exista. "Fiecare se pricepe la ceva. Nu exista om care nu e bun la nimic", spune Camelia Downie.
Evident, aici un rol important il are si familia, care poate influenta pozitiv. "Daca un copil petrece mult timp pictand, il duci la un curs de specialitate. Daca vezi ca-i place un instrument muzical, la fel. Insa nu trebuie sa chinui un copil obligandu-l sa invete vioara. Trebuie sa-i placa de mic tot ce face", spune Camelia Downie.

Cand dispar foamea si setea

Daca ati ales deja jobul si vreti sa va asigurati ca ati procedat corect, spune Andreea Szilagyi, vicepresedinte al National Board for Certified Conselors Europa, trebuie sa evaluati situatia dupa indiciul satisfactie personala si profesionala.

"Satisfactia este o traire complexa, construita in jurul elementelor de motivatie, aspiratii, gradul de implinire a nevoilor personale", explica Andreea Szilagyi. In momentul in care jobul dumneavoastra se potriveste cu punctele forte si cu abilitatile naturale, atunci ati ales bine locul de munca.

Cand va place ce faceti, spune consilierul in cariera Eduard Ezeanu, se diminueaza perceptia timpului, dispar senzatiile de foame si de sete, nu mai stiti cat e ceasul, cum trece vremea.

"Aceasta stare este un indicator care arata ca va aflati intr-un domeniu care vi se potriveste si in care sunteti foare productiv", spune Eduard Ezeanu. Pe de alta parte, spune si Adina Stroe, consultant HR la compania VON Consulting, niciodata nu puteti fi sigur daca ati ales jobul perfect: "Trebuie sa treaca o perioada in care sa realizati ca faceti ceea ce va doreati cu adevarat. Alegerea jobului este un risc pe care vi-l asumati". 

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/26523_cum_sa_va_alegeti_jobul_potrivit.html