Noul Cod civil aduce o noutate absoluta in Romania: pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.
Proiectul noului Cod civil trimis in dezbaterea Parlamentului prevede institutii juridice in premiera pentru Romania. Una dintre aceste prevederi, prezentata vineri de profesorul Marian Nicolae, unul dintre autorii proiectului, stipuleaza obligatia sotului care a pierdut procesul de divort la acordarea unei "prestatii compensatorii" in favoarea celuilalt. Aceasta este un fel de pensie alimentara care se acorda chiar daca sotul sau sotia care o primeste nu are copii minori in intretinere si se acorda doar in cazurile in care veniturile sotului sau sotiei care a pierdut procesul de divort sunt considerabil mai mari decat ale celui care l-a castigat. "Am considerat fireasca instituirea obligatiei pentru sotul care a divortat din vina sa de a sustine in favoarea celuilalt sot un nivel de trai cat mai apropiat de cel din timpul casatoriei", a explicat profesorul Nicolae.
Actualul Cod al familiei prevede ca pensia alimentara se acorda doar pentru intretinerea copiilor minori, nu si in cazul cuplurilor care divorteaza, dar nu au copii.
Un alt element de noutate absoluta a noului Cod civil o constituie introducerea contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ romanesc "conventii matrimoniale". Aceste acorduri civile stabilesc modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei. Marian Nicolae a exemplificat ca cei doi soti pot cadea de acord ca doar unul dintre ei sa primeasca in caz de divort imobilele dobandite pe parcursul casatoriei sau ce procent din acestea sa-i fie acordat fiecaruia. Mai mult, fiind un act civil liber consimtit de cei doi viitori soti, conventia poate include bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, care in actualul cod nu pot face obiectul partajului judiciar. In lipsa acestei "conventii matrimoniale" se aplica actualele prevederi, conform carora in caz de divort bunurile se impart in mod egal intre cei doi soti.
Codul civil va mai institui si logodna, definita ca promisiune scrisa de casatorie. Ruperea abuziva a logodnei va putea conduce la acordarea de daune logodnicului prejudiciat. Modelul introducerii logodnei in Codul civil este italian si romanesc, a afirmat vineri profesorul Nicolae. Juristul a explicat ca "noutatile" descrise mai sus s-au regasit si in Codul civil promovat in 1940 de regele Carol al II-lea, act care a fost suspendat de Ion Antonescu, suspendare mentinuta si de regimurile ulterioare. "In mod ciudat, Codul civil romanesc de la 1940 si cel italian adoptat in 1942, in timpul regimului Mussolini, au fost la vremea respectiva cele mai moderne din Europa", a explicat Nicolae.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/26495_noul_cod_civil_instituie_imbogatirea_prin_divort.html