Stresul cotidian ne "gaureste" stomacul, putand provoca aparitia ulcerului si a gastritei, atentioneaza medicii. In plus, specialistii atrag atentia ca stresul ne poate accelera bataile inimii, putand declansa aparitia hipertensiunii arteriale si a altor boli cardiovasculare, precum si a diabetului zaharat. Exista situatii cand stresul - aceasta boala cotidiana - ne joaca feste si, astfel, persoane cu o vedere buna, care nu au nevoie de ochelari, simt ca le "fug" literele de sub ochi.
Relatia stres-boli digestive este recunoscuta de specialisti. Medicii spun ca una din zece persoane sufera de ulcer, din cauza multiplilor factori cauzali, printre care un loc important il ocupa stresul. "Stresul de orice natura, acut sau cronic, este un factor care poate produce un ulcer gastric sau duodenal. Stresul acut - aparut in urma unor traumatisme - determina aparitia ulcerului de stres si a gastritei hemoragice, iar stresul cronic produce reactivari ale ulcerului si exacerbarea simptomatologiei ulceroase. Desi teoriile actuale ale patogenezei ulcerului nu includ ca factor principal stresul, practica medicala de zi cu zi ne readuce in atentie factorul stres, care participa la producerea unei simptomatologii de tip ulceros", sustine prof. univ. dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.
Durerea din ulcer ne "streseaza" in toiul noptii
Specialistul spune ca atat ulcerul gastric, cat si cel duodenal au ca principal simptom durerea epigastrica aparuta dupa mese. "La unii pacienti cu ulcer duodenal, durerea apare noaptea, de obicei intre orele 12.00 si 3.00, trezind bolnavul din somn", precizeaza prof. Stanciu.
Aceeasi stare de stres joaca un rol important si in declansarea diabetului zaharat. "La persoanele cu predispozitie la aceasta afectiune, stresul le poate chiar declansa diabetul zaharat", atentioneaza prof. univ. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. De aceea, specialistul le recomanda persoanelor diabetice sa previna cat pot de mult stresul, in primul rand pe cel socio-profesional, care le creste valorile normale ale glicemiei.
Stresul, boala secolului, le da batai de cap si cardiacilor. "Stresul poate fi un factor de precipitare al cresterii tensiunii arteriale la cei care sufera de boli ale inimii. In plus, la persoanele cu boli cardiovasculare, stresul poate conduce la aparitia infarctului sau a accidentului vascular cerebral. Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu hipertensiune arteriala, chiar si tratata", atentioneaza prof. univ. dr. Marius Vintila, vicepresedinte al Societatii Romane de Cardiologie si seful clinicii de Cardiologie si Medicina Interna din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon".
Integral in Gandul