Activitatea de private banking este, in general, una obisnuita, fara elemente spectaculoase. Mai putin pentru banca elvetiana UBS, liderul detasat in domeniul administrarii conturilor bogatilor lumii. Potrivit procurorilor americani, unii functionari erau antrenati dupa regulile spionajului, apoi plasati in America pentru a intra in contact cu milionarii locali.
Nu mai putin de 20.000 de astfel de clienti au marit activele bancii cu 20 de miliarde dolari, 17.000 dintre ei omitand sa mentioneze conturile deschise la UBS pe formularul fiscal din Statele Unite, ceea ce a echivalat cu o evaziune de cateva sute de milioane de dolari.
Pe 18 februarie, UBS a acceptat plata unei amenzi de 780 de milioane de dolari catre autoritatile americane, precum si dezvaluirea identitatii a 300 de clienti americani. Evenimentul a fost vazut de multi analisti ca sfarsitul celui mai mare paradis fiscal pentru bogatii lumii.
Firma de consultanta Oliver Wyman a incercat sa determine care sunt tarile cu cele mai tentante sisteme financiare pentru bogati, iar rezultatele arata astfel:
1. Pe primul loc, cu un avans consistent in fata celorlalte tari, se afla Elvetia. Bancile de aici au aproape 30% din toate depozitele offshore mondiale.
2.Marea Britanie, cu 20% din totalul depozitelor offshore
3.Luxembourg, cu 12% din totalul depozitelor offshore
4.Insulele Cayman, Bahamas si Bermuda, cu 10%
5.Statele Unite ale Americii, cu 8%
6.Singapore, cu 8%
7.Hong Kong, cu 4%.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/26073_top_sapte_paradisuri_bancare_pentru_bogati.html