Impozitele si taxele locale ar putea fi majorate cu peste 20% incepand din 2010. Noul Cod fiscal va intra in vigoare in anul 2010, desi unele masuri, cum ar fi cele privind profitul reinvestit si rambursarea TVA, vor fi aplicate in acest an.
In speranta cresterii nivelului de venituri la bugetul de stat, Guvernul va majora din acest an cu 3,3% fiscalitatea in munca si va accelera cresterea accizelor la tutun si alcool. Alte modificari care prevad majorarea taxelor si impozitelor vor fi discutate si
incluse in Codul fiscal, dar vor fi aplicate din 2010. Dintre masurile fiscale cu caracter stimulativ cu aplicabilitate din acest an fac parte neimpozitarea veniturilor din dobanzile la depozite la termen, reducerea pana la 5% a TVA la locuintele sociale, neimpozitarea profitului reinvestit.
Taxele in munca vor creste cu 2,3% pentru angajator si cu 1% pentru angajat, ajungandu-se la nivelul de fiscalitate de la sfarsitul anului 2007.
"In aceasta perioada dificila pentru afaceri, cand nu mai sunt comenzi, cand creditarea e inghetata sau e foarte costisitoare, firmele evident ca-si ajusteaza cheltuielile si incep cu cele de personal. Majorarea taxelor pe munca vine ca bomboana pe coliva si va accentua somajul, va afecta investitiile, va incuraja munca la negru sau apelarea la forme flexibile de munca. Probabil, unii patroni vor apela la scaderea salariilor", e de parere Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). De asemenea, accizele la tutun se vor majora cu 14 euro la mia de tigarete, in doua etape, iar cele la alcool cu peste 11 euro la mia de litri la spumante si cu 13,6 euro la bauturi intermediare. Acestea sunt principalele modificari care vor fi aduse in acest an Codului fiscal, cu scopul de a mari gradul de colectare a birurilor la bugetul de stat. In prezent, nivelul de colectare a datoriilor contribuabilor la buget se situeaza la 70%, nivel considerat redus comparativ cu Suedia sau Finlanda, care au un grad de colectare de 99%.
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/25961_cresterea_birurilor_pe_munca_pune_presiune_pe_firme.html