BankNews.ro - The Business Republic

Coalitiile si tensiunile politice din Europa de Est
International | Data Publicarii: 25-02-2009

Cresterea ratei somajului si contractia economiei, cauzate de criza mondiala, vor alimenta instabilitatea politica si sociala in Europa de Est, comenteaza Reuters, care prezinta principalele coalitii, dar si tensiunile politice din aceasta regiune.

Guvernul leton s-a prabusit saptamana trecuta, cea mai recenta victima a crizei economice mondiale care a afectat foarte tare Europa de Est. De asemenea, Guvernul islandez si-a dat demisia luna trecuta, iar noi alegeri vor avea loc in aprilie.

- BULGARIA - Cea mai saraca tara din Uniunea Europeana s-a confruntat cu o serie de manifestatii. Protestarii au cerut Guvernului sa stimuleze economia, dar analistii cred ca nemultumirea publica in crestere, inainte de alegerile din vara, nu va duce la prabusirea Guvernului.

Avantajul partidului bulgar de opozitie GERB in fata socialistilor aflati la guvernare a crescut, potrivit unui sondaj Gallup din luna ianurie.

- CEHIA - Exista indoieli ca guvernul de coalitie, minoritar si fragil, poate supravietui pana la expirarea mandatului, in 2010, dar expertii nu se asteapta ca acesta sa se prabuseasca inainte de finalul presedintiei cehe a UE, in iunie.

Sistemul financiar nu a fost afectat grav de prima faza a crizei financiare mondiale, dar a avut de suferit de pe urma prabusirii cererii pe principalele piete de export. Peste 45.000 de cehi si-au pierdut locurile de munca in ianuarie.

- LETONIA - Presedintele intentioneaza sa numeasca un nou premier joi, care va fi nevoit sa faca fata unei crize economice ce ia amploare si sa linisteasca investitorii. Letonia va face reduceri bugetare aspre. Coalitia de guvernare, formata din patru partide, s-a prabusit in 20 februarie, dupa retragerea a doua dintre formatiuni.

Anul trecut Letonia a obtinut un imprumut de 7,5 miliarde de euro de la FMI si UE. Investitorii de tem ca daca Letonia nu respecta in totalitate acordul cu FMI, nu va primi toate imprumuturile promise. Situatia s-a deteriorat dupa obtinerea imprumutului, iar Ministerul de Finante estimeaza o contractie a economiei cu 12%.

-LITUANIA - Politia a folosit gaze lacrimogene luna trecuta pentru a dispersa manifestantii care au aruncat cu pietre in cladirea parlamentului, pentru a protesta fata de reducerea cheltuielilor sociale.

Coalitia aflata la guvernare din luna octombrie a crescut taxele si a redus cheltuielile, pentru a tine bugetul sub control.

- POLONIA - Platforma Civica, formatiunea de centru-dreapta condusa de premierul Donald Tusk, conduce in sondaje si este creditata cu 44% dintre opiniile favorabile ale electoratului. Urmatoarele alegeri parlamentare urmeaza sa aiba loc in 2011, in cazul in care Guvernul nu va convoca alegeri anticipate.

- ROMâNIA - Parlamentul a aprobat in 20 februarie bugetul pentru anul 2009, alocand peste 10 miliarde de euro pentru investitii, care sa stimuleze cresterea economica. De asemenea, Guvernul si-a fixat ca tinta un deficit bugetar de 2%.

Romania urmeaza sa decida daca are nevoie de ajutorul FMI sau UE.

Alegerile din luna noiembrie au adus la guvernare o coalitie formata din fosti rivali - PSD si PDL - iar in noiembrie 2009 urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale.

Noul guvern a primit o lovitura luna trecuta, cand ministrul de interne a demisionat, dupa un conflict cu partenerii de coalitie in legatura cu numirea sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

- SLOVACIA - Premierul Robert Fico a castigat alegerile din 2006 promitand ca va cheltui mai multe pentru saraci.

Guvernul a aprobat luna trecuta un plan de stimulare a economiei in valoare de 332 de milioane de euro. Productia industriala a scazut cu 16,8% in decembrie, cea mai mare scadere din ultimul deceniu. Slovacia se asteapta ca economia sa, orientata spre export, sa aiba de suferit in urma crizei mondiale, pe masura ce cererea pentru produsele sale in Occident va scadea.

- UCRAINA - Premierul Iulia Timosenko a fost numita in functia in decembrie, iar noi alegeri anticipate nu sunt programate deocamdata. Dar volatilitatea politica din Ucraina se accentueaza din cauza crizei economice, care a afectat industria siderurgica si sectorul bancar. Productia industriala a scazut cu peste o treime.

Problemele politice au intarziat adoptarea masurilor necesare pentru a face fata crizei si risca sa determine FMI sa nu mai acorde un imprumut de 16,4 miliarde de dolari.

- UNGARIA - Socialistii au format un guvern minoritar in aprilie 2008, dar opozitia conservatoare conduce in sondajele de opinie. Urmatoarele alegeri generale sunt programate pentru inceputul anului 2010, iar partenerii de coalitie ai socialistilor vor reusi, potrivit asteptarilor, sa treaca peste o motiune depusa de opozitie pentru dizolvarea Parlamentului si pentru convocarea de alegeri anticipate in iunie.

Ungaria a obtinut in 28 octombrie 2008 un sprijin financiar exceptional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la jumatatea lunii octombrie, dupa ce moneda sa nationala, forintul, s-a depreciat semnificativ.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/25893_coalitiile_si_tensiunile_politice_din_europa_de_est.html