Analistii politici de pe ambele maluri ale Atlanticului avertizeaza asupra modului in care criza economica ar putea influenta viata politica, noteaza Gandul. In SUA, Dennis Blair, director al National Intelligence, afirma ca instabilitatea produsa de criza este la ora actuala cea mai mare amenintare pe termen scurt a securitatii nationale. Pe de alta parte, Ed Balls, membru al Cabinetului de la Londra, considera ca situatia este mult mai grava decat cea din 1930, adaugand: "Cu totii stim cum viata politica a acelei vremi a fost remodelata de catre situatia economica". In aceste conditii, specialistii de la Financial Times si-au pus intrebarea cum va arata scena politica internationala peste 4 ani si au ajuns la un scenariu hilar.
Este 7 noiembrie 2012. La trei dimineata, un presedinte Barack Obama obosit apare in fata suporterilor pentru a-si recunoaste infrangerea in alegeri. Noul presedinte al SUA este Sarah Palin. Principalul eveniment international care a distrus cariera lui Obama a fost testarea cu succes a armei nucleare de catre Iran, in 2011. Pe de alta parte, Palin a mizat pe cartea populismului la nivel national si a nationalismului in exterior.
Testele nucleare din Iran au condus si la o radicalizare spre dreapta a scenei politice din Israel, unde in 2012 premier ar fi Avigdor Lieberman, actualul viceprim-ministru nationalist, nascut la Chisinau. Sloganul sau de campanie din 2011, isi continua distopia cei de la FT, "Bombardati-i in timp ce sunt la toaleta", in stilul lui Vladimir Putin din timpul razboiului cu cecenii, a starnit un val de admiratie intre sustinatorii vorbitori de rusa ai lui Lieberman.
NATO se retrage din Afganistan, lasand in urma o serie de dictatori militari
Obama a reusit sa isi tina promisiunea din campanie si sa retraga trupele din Irak, dar in 2012 alegatorii au inceput sa uite. Pe de alta parte, retragerea rusinoasa a NATO din Afganistan l-a afectat pe Obama. SUA si aliatii sai au lasat in urma o tara condusa de un amestec mai mult sau mai putin cooperant de dictatori militari.
Putin revine, Medvedev arestat
Pana in 2010, Putin este deja instalat din nou in siguranta la Kremlin. Accentuarea crizei economice din Rusia va determina media sa ceara revenirea unui lider puternic ca sef de stat. Presedintele Dmitri Medvedev va intelege semnalul si ii va ceda locul lui Putin. Arestarea sa peste un an va veni ca o surpriza neasteptata. In 2011, ca urmare a manifestarilor de strada, guvernele democratice fragile din Ucraina si Georgia se prabusesc. Rusia este suspectata ca ar fi orchestrat evenimentele, dar acest lucru nu a putut fi demonstrat niciodata. SUA si Europa vor protesta, dar in mod neconvingator. In discutii private, multi diplomati occidentali vorbesc despre faptul ca numai Putin sta intre Rusia si fascism.
Dupa caderea Cabinetului Merkel in 2009, Germania va fi condusa de o serie de coalitii instabile si cancelari al caror nume nu va fi retinut de istorie. In Marea Britanie, toate iluziile legate de alegerea in functia de prim-ministru a lui David Cameron (Partidul Conservator), sub lozinca "Lasati lumina soarelui sa intre!", se vor spulbera treptat. Ghinionistul Cameron se va dovedi cel mai nepopular premier din istoria Regatului Unit.
Sarkozy, lider mondial
In aceste conditii, scena politica europeana va fi dominata de presedintele francez Nicolas Sarkozy. Divortul de Carla Bruni si casatoria cu Madonna nu au reusit sa il distraga decat foarte putin de la viata politica.
Liderul francez va fi trecut la acea vreme, cu brio, peste acuzatiile europenilor dupa decizia din 2010 de a scoate Franta de sub regimul concurentei si al subsidiilor UE.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/25861_cum_va_arata_lumea_in_2012_-_varianta_financial_times.html