Concurenta puternica pentru atragerea de lichiditati face ca bancile sa se intreaca in majorari ale dobanzilor aferente depozitelor la termen. Cresterile sunt valabile atat pentru economiile in lei, cat si pentru cele in euro, pe langa acestea fiind diversificate si ofertele pentru servicii noi. Millenium Bank Romania promite 16% pentru economiile in moneda nationala, in timp ce Libra Bank ofera peste 15 procente castig anual.
Si Banca Comerciala Carpatica include in oferta sa dobanzi de pana la 15,50% pentru depozitele in lei, pana la 7,50% pentru euro si mai bine de 5% pentru dolari. Romanian International Bank creste dobanzile pentru economii cu 1,25 procente, iar la OTP Bank majorarile ajung pana la 4,25%.
CEC Bank a majorat dobanzile la depozitele in lei pentru populatie si firme, in medie cu 2 puncte procentuale. Pentru depozitele in lei, cu maturitate de o luna, banca plateste o dobanda de 11,5% pe an, pentru cele cu scadenta la trei luni dobanda este de 11%, pentru sase luni - 12,25%, iar pentru cele la noua luni banca plateste o dobanda de 12,5% pe an.
Bancpost a lansat un depozit in lei, cu scandenta la 90 de zile si dobanda progresiva de pana la 16% pe an, produs care acorda clientilor, persoane fizice sau companii mici, posibilitatea de a retrage banii oricand si de a pastra dobanda acumulata pana la data retragerii. Astfel, dobanda creste progresiv pe fiecare interval de 30 de zile de la 14% pe an, la 15% pe an, ajungand la 16% pe an la scadenta. Spre exemplu, daca banii sunt retrasi dupa 75 de zile, se pastreaza dobanda de 14% platita pentru primele 30 de zile, cea de 15% platita pentru urmatoarele 30 de zile si in plus rate de 16% pentru zilele incheiate din ultimul interval de 30 de zile.
Inventivitatea bancilor a mers pana acolo incat platesc dobanda inca de la constituire si nu la scadenta, asa cum se obisnuieste.
Emporiki Bank, unul dintre jucatorii mici din sistem, a lansat la inceputul anului un depozit cu plata dobanzii in avans si unul cu dobanda progresiva pentru persoane fizice si persoane fizice autorizate. Dobanda progresiva creste de la o luna la alta, ajungand la 24% pe an.
Si grecii de la Piraeus Bank incearca sa atraga clienti cu un depozit pentru care platesc dobanda inca de la constituire. Dobanzile la lei variaza intre 11,9% si 12,25% pe an, in timp ce la euro pleaca de la 5,25% pe an (pentru scadenta de trei luni), ajungand la 5,65% pe an (pentru scadenta de 12 luni).
Curentul