Sase dintre cei mai importanti bancheri de pe piata - sefii BRD, Raiffeisen, CEC, UniCredit Tiriac Bank, ING si Bancpost - vad necesara reducerea rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care Patrick Gelin crede ca aceasta masura este posibila numai acompaniata de un plan anticriza eficient. De asemenea, toti cei sase bancheri de top care au raspuns solicitarii Business Standard, legate de masurile ce trebuie luate pentru iesirea din criza, afirma ca implicarea FMI in orice forma este absolut necesara in asigurarea de asistenta financiara externa, pozitie ce contrasteaza puternic cu aceea exprimata de catre autoritati, care incearca sa evite un acord cu Fondul.
Mai mult, bancherii nu vad posibila ieftinirea creditarii in absenta unei imbunatatiri a ratingului de tara, in ceea ce priveste blocajul din sistemul bancar, parerile fiind impartite - seful BRD, a doua banca de pe piata, afirmand, de exemplu, ca piata nu este nicidecum blocata.
Bancherii intervievati de Business Standard sunt in unanimitate de acord cu faptul ca raspunderea capitalizarii bancilor pe care le conduc revine exclusiv grupurilor-mama si nu implica eforturi din partea statului roman.
Pe de alta parte, Misu Negritoiu, director general ING Bank Romania, afirma ca bancile se afla acum intr-o situatie defensiva, in loc sa fie ofensive din cauza BNR, afirmand ca actiunile in piata monetara sunt intarziate cu un interval de patru-sase luni. Acesta adauga faptul ca banca centrala si-a schimbat directia, trecand de la tintirea inflatiei la cea a cursului de schimb. In afara de BRD, care sustine ca lichiditatea in piata este uriasa, majoritatea bancherilor de top spun ca situatia este chiar la polul opus, iar bancile au ajuns sa trieze castigatorii si perdantii crizei.
"Suntem in situatia unui astmatic care, in loc sa primeasca aer, are impresia ca i se taie oxigenul, dar nu de tot. Este o evidenta lipsa de lichiditate in piata, iar asta se vede in nivelul dobanzilor la depozitele in lei. In perioada de criza, paradoxal este ca bancile vor trebui sa joace rolul lui Dumnezeu si sa-i deosebeasca pe castigatori de perdanti", descrie pentru Business Standard Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, situatia bancilor care au apasat aproape de tot pedala creditarii.
Desi nu iau in calcul, cel putin pe termen scurt, eliberarea unei parti de lichiditate din rezervele minime obligatorii pe care le au constituite la banca centrala, bancherii spun la unison ca aceasta ar fi solutia pentru o crestere a lichiditatii sau, cel putin, cer o renumerare adecvata a acestora.
"Daca BNR are de gand sa ceara bancilor sa dea credite, atunci sa dea drumul la rezerve, nu sa ceara bani de la bancile-mama. Ce banca a semnat un contract, atunci cand a intrat in Romania, ca se obliga sa dea un anumit volum de credite? Macar sa remunereze rezervele la nivelul dobanzii din piata. Noi atragem depozite la un cost de 14-15% pe an, iar BNR ne plateste 5% la lei", a declarat pentru Business Standard un bancher din piata care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.
Parerile sefilor de banci nu sunt deloc impartite cand vine vorba despre un acord cu o institutie financiara internationala - fie ca este vorba despre Fondul Monetar International sau despre Comisia Europeana: un acord este benefic pentru economia Romaniei, ar duce la cresterea ratingului si la ieftinirea finantarilor, care s-au scumpit masiv dupa downgradarea Romaniei.
"Legat de riscul de tara, trebuie spus ca orice masura care intareste credibilitatea Romaniei este benefica pentru sistemul bancar si pentru economie. Daca autoritatile considera ca un acord de finantare cu UE sau FMI constituie o astfel de masura, atunci ar trebui sa ia o decizie in acest sens", puncteaza Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost. Seful Bancpost propune trei directii de urmat pentru a fluidiza creditarea: reducerea riscului de tara, reducerea costului resurselor si reducerea riscului de lichiditate. "Suntem sfatuiti sa dam credite in lei, ceea ce este logic, dar sursele in moneda nationala sunt pe termen foarte scurt. Cata vreme nu se rezolva respectivele probleme, care umfla foarte mult costul creditelor, acesta va ramane la un nivel foarte ridicat si este putin probabil ca se vor gasi clienti care sa il poata suporta", avertizeaza presedintele Bancpost.
La randul sau, presedintele Pascariu este adeptul unui acord cu FMI, datorita conditionalitatilor pe care le presupune un asemenea acord. "Trebuie calmata piata si risipite temerile ca Romania ar fi prea expusa si descoperita. Trebuie intarite politicile economice si nu exclud majorari de taxe. Banii ar trebui sa vina de oriunde. Deocamdata, din afara nu au cum sa vina... sunt mai putini si mai scumpi", explica bancherul.
Integral in Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/25591_cum_vad_iesirea_din_criza_cei_mai_importanti_bancheri.html