BankNews.ro - The Business Republic

Romanii n-au bani de avans pentru fondurile europene
Afaceri | Data Publicarii: 18-02-2009

Conditiile de creditare si cursul spulbera "solutia salvatoare" vanturata si de premier, si de presedinte: accesarea miliardelor de la UE. Jumatate din proiectele initiate se naruie.

Semnatarii contractelor pentru proiecte in domeniul dezvoltarii rurale si agriculturii au mari probleme cu asigurarea cofinantarii intrucat nu mai pot lua credite sau nu mai pot plati ratele la banci. "In jur de 90% dintre clientii nostri, firme care au semnat contracte de finantare pentru proiecte privind dezvoltarea rurala, agricultura si industrie alimentare, sunt in dificultate pentru a-si asigura partea de cofinantare", a spus Stefan Mitrache, directorul firmei de consultanta Agro Consult Proiect.

Pentru a demara un proiect finantat din banii UE, doritorul trebuie sa vina intai cu banii lui sau ai bancii. Abia dupa ce a convins banca sa-i acorde un credit echivalent cu jumatate din valoarea investitiei (cu garantiile colaterale de rigoare), se semneaza si contractul pentru proiect.

Insa in ultimul timp au crescut si dobanzile, si cursul, iar omul se vede obligat sa plateasca rate mai mari, pe care nu le prevazuse. Cel mai important - banii de la UE, cealalta jumatate, nu vin automat, ci abia dupa ce omul a cheltuit 20% din banii lui, si nu vin toti odata, ci esalonat. Mai mult, nici asa nu sosesc toti, ci doar in proportie de 50% fata de cheltuielile facute de investitor din banii lui.

"Oamenii se gandesc sa se retraga pentru ca le e teama. Deschiderea unei pensiuni de zece camere costa 400.000 de euro, din care jumatate trebuie asigurat din resurse proprii. Solutia este creditul bancar, dar noile conditii sunt prea dure. Clientii nostri se gandesc sa mai astepte sa se regleze sistemul bancar. Poate ar trebui ca acestea sa gaseasca o formula convenabila, daca UE da jumatate gratis, ar putea si bancile sa scoata niste pachete atractive, sa dea acestor clienti o dobanda rezonabila sau o perioada de gratie. Sau poate Guvernul sa incerce sa discute la Comisia Europeana sa micsoreze cota de cofinantare de la 50% la 30%", a spus Flori Marica, reprezentantul unui alt consultant, firma Vladi Consulting.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/25589_romanii_n-au_bani_de_avans_pentru_fondurile_europene.html