Recesiunile economice sunt vazute ca perioade in care mii de companii dispar definitiv din scena financiara sau sunt nevoite sa fuzioneze cu alte organizatii pentru a supravietui. Totusi, unii investitori sfideaza curentul general si-si cladesc afacerile in mijlocul furtunii. Iar, de multe ori, o fundatie construita in conditii vitrege se dovedeste mai rezistenta decat o companie intemeiata in conditii obisnuite. Iata cinci exemple edificatoare.
1. Procter & Gamble a fost fondata in 1837 in timpul Marii Panici. Producatorul de lumanari, William Procter impreuna cu James Gamble, care avea o mica fabrica de sapun, si-au unit fortele si au infiintat o firma de comercializare a catorva bunuri de larg consum cu activitate in Cincinnati. Decizia celor doi a avut un inalt grad de risc, deoarece venea pe fondul unei crize ce dura de mai bine de sase ani si in conditiile unei migratii continue a populatiei.
Cu toate acestea, firma a rezistat si a ajuns sa fie furnizorul de bunuri personale al armatei in timpul Razboiului Civil din a doua jumatate a secolului XIX. Astazi compania este un colos international, cu venituri in 2008 de 83,5 miliarde dolari.
2. IBM a fost fondat in timpul Lungii Depresiuni, dintre 1873-1896. In timpul celor 23 de ani, principalele burse din lume au sucombat, argintul s-a devalorizat pana la un nivel critic, inhiband creditele pe termen lung si investitiile, bancile americane au cazut in doua randuri. Dar, in tot acest timp, trei mici firme - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company si Computing Scale Corporation - au inceput sa dezvolte noi tehnologii de calcul destinate companiilor si burselor.
Cele trei firme au fuzionat in 1911 sub numele de Computing-Tabulating-Recording Company, schimbat mai tarziu in International Business Machines (IBM). Acum compania are venituri de peste 100 miliarde dolari si operatiuni in intrega lume.
3. General Electric a aparut tot in timpul Panicii de 23 de ani. In 1876, Thomas Edison deschide o mica fabrica pentru producerea primului bec electric. Pana in 1896, firma nu a obtinut profituri spectaculoase, insa din acel an economia a inceput sa isi revina rapid iar Edison General Electric Company a devenit rapid un colos. Asa cum este si astazi, cu zeci de mii de angajati, venituri de aproape 200 miliarde si operatiuni in majoritatea domeniilor industriale.
4. General Motors a aparut in timpul Panicii din 1907. William Durant, proprietarul unei firme de vehicule trase de cai, a decis sa-si incerce norocul investind intr-o noua inventie, numita automobil. GM a fost fondat pe 16 septembrie 1908 si cativa zeci de ani a fost cel mai mare producator de masini din lume, depasit abia in 2008 de Toyota. Astazi insa este pe punctul de a-si declara falimentul, dupa o istorie de 100 de ani, fiind victima a incapacitatii de adaptare la noile realitati ale pietei.
5. FedEx, compania de curierat, a luat nastere in 1973, in timpul Crizei Petroliere. Frederick W. Smith a identificat o nevoie presanta de afaceri: documentele importante trebuiau sa ajunga la destinatie in cel mai scurt posibil. In prima zi de activitate, FedEx a avut 186 de comenzi. Desi era putin probabil ca o firma pentru care benzina era una dintre cele mai mari cheltuieli, sa reziste intr-o perioada de criza petroliera, FedEx a trecut cu bine peste cei doi ani critici ajungand sa-si extinda serviciile in zeci de alte tari. Ca un deja-vu, astazi trec prin aceleasi probleme ca si acum 36 de ani, compania fiind deja nevoita sa reduca forta de munca.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/25576_cinci_giganti_nascuti_in_timpul_recesiunilor_economice.html