Nicolae Tarcea, directorul general adjunct al Bancii Transilvania, a declarat pentru "Gardianul" ca paznicii, dar si angajatii au o serie de instructiuni in astfel de cazuri. Acestora li se spune sa stea cuminti si sa apese butonul de alarma. "Intr-adevar, nu au fost instruiti in mod special pentru jafuri. Tot ce trebuia facut dupa specificul pazei a fost facut. Avem instructiuni interne care deriva din Legea 333", a mai adaugat Nicolae Tarcea. Legea n.r 333 se refera strict la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. Astfel, pregatirea angajatilor institutiilor bancare din Romania se rezuma la apasarea "butonului de panica" in cazul unui jaf.
Gardianul va prezinta cativa pasi simpli pentru a supravietui unui jaf armat:
- Tineti cont ca banii sunt tot timpul asigurati, viata dumneavoastra este in pericol.
- Lasati hotii inarmati sa ia tot ce vor, daca hotii devin din ce in ce mai agitati, jaful poate fi soldat cu victime.
- Renuntati la actele de eroism in incercarea imobilizarii hotilor, va puneti viata in pericol. Singurul lucru util pe care il puteti face in astfel de cazuri este sa examinati in amanunt atacatorii pentru ca mai apoi sa puteti face o descriere cat mai exacta a lor in fata autoritatilor.
- Nu va uitati in permanenta la ei, le puteti alimenta grija ca vor fi prinsi si va vor considera o amenintare ce trebuie eliminata.
- Dupa plecarea hotilor, luati o gura de aer si relaxati-va. Incercati sa nu pasiti peste locurile prin care s-au perindat autorii jafului, puteti distruge dovezi care pot duce la gasirea rapida a faptasilor.
Majoritatea jafurilor bancare din America se desfasoara fara ca angajatii din banca sa isi dea seama. Hotul paseaza un biletel casierei, prin care o anunta ca este inarmat si ca trebuie sa ii dea toti banii pe care ii administreaza. Majoritatea jafurilor se desfasoara repede, iar sumele furate sunt mici. Americanii au invatat ca nu este bine sa tina banii la vedere din varii motive. Potrivit rapoartelor publicate de FBI, in perioada 1996-2000, in Statele Unite, ziua preferata de hoti pentru a ataca un sediu de banca este vinerea. Aceeasi zi a fost aleasa si de cei care au jefuit, vineri 13 februarie, un sediu de banca din Cluj. Tot potrivit raportului autoritatilor americane, varsta atacatorilor se incadreaza, in general, intre 18 si 24 de ani.
Gardianul
http://www.banknews.ro/stire/25526_angajatii_bancilor_nu_sunt_pregatiti_pentru_jafuri_armate.html