BankNews.ro - The Business Republic

Reesalonarea si schimbarea monedei de creditare - solutii scumpe
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-02-2009

Cei care nu isi mai pot achita ratele trebuie sa ceara de la banca reesalonarea creditului. Majorarea perioadei de creditare cu 37% scade rata lunara cu 20% si tot pe atat creste datoria la banca. Traversam o perioada in care atat imprumutatii cat si bancile incearca sa gaseasca solutii de rambursare la timp a creditelor aflate in derulare, dar devenite peste noapte o povara pentru beneficiari.

Ca sa se gaseasca o rezolvare a problemei, este foarte important ca imprumutatul aflat in impas sa se prezinte la banca si sa anunte ca nu mai poate plati ratele. Din acest moment grija bancii este de a incerca sa micsoreze ratele cat mai mult posibil.

Reesalonarea scade rata, dar creste datoria la banca

Cea mai la indemana solutie a celor supraindatorati la banca ramane reesalonarea creditului, prin prelungirea perioadei in care se pot returna banii, conditiile de finantare pastrandu-se nemodificate, inclusiv dobanda la care a fost contractat imprumutul.  De exemplu, daca un client a imprumutat 100.000 de euro pe 25 de ani in urma cu trei ani, la o DAE de 14%, plateste o rata lunara de 1.125 de euro, insumand 340.000 de euro la finalul perioadei de creditare. Dupa 36 de luni in care a platit ratele la timp, beneficiarul mai are de rambursat 98.120 de euro in 22 de ani. Prin rescadentare, soldul ii va fi redistribuit in rate egale pe o perioada mai lunga de timp, 35 de ani. Astfel, cei 98.120 de euro vor fi achitati in 35 de ani, cu o rata lunara de 920 de euro. In urma acestei operatiuni, clientului ii este redusa rata lunara cu 20%. Insa prin majorarea perioadei de creditare de la 22 de ani pana la 35 de ani, cu 37%, este majorata suma ce trebuie sa fie rambursata la finalul perioadei de creditare cu 20%, la 420.000 de euro. Pentru efectuarea acestei operatiuni, bancile percep un comision, de regula 1%, aplicat la suma ce este reesalonata (sold). Pentru exemplul de mai sus, clientul ar avea de platit bancii 981 de euro.

Solutia conversiei valutare trebuie cantarita cu mare atentie

Conversia valutara presupune, cel putin in teorie, transformarea valutei imprumutului intr-o alta ce ofera avantajul unei rate lunare simtitor diminuate. In prezent insa, exista o diferenta majora intre costul creditului in euro si cel in moneda nationala, de peste 5%. Apoi, costul acestei operatiuni este de 2% din sold.

12,57% este valoarea medie a costului  unui credit ipotecar acordat in EUR pentru luna ianuarie.  Raportandu-ne la valoarea inregistrata  in luna decembrie, cand Indicele IpoteciDirect era 11,40%, tragem concluzia ca pretul creditului ipotecar a reintrat pe un puternic trend crescator. Pretul creditului ipotecar acordat in moneda nationala, de asemenea, a crescut  semnificativ comparativ cu luna  precedenta, de la 18.76% pana  la 19.77%, atingand cea mai  mare valoare a costului din ultimul an. Desi in lunile noiembrie si decembrie pretul  creditului ipotecar dadea evidente  semne de temperare si chiar de scadere, fluctuatiile  dramatice, de la o zi la alta, ale cursului de schimb, lipsa de  lichiditati de pe piata financiara  si riscul major de neplata au  inflamat din nou dobanzile  creditelor acordate de banci, indiferent de moneda.

(Sursa: Departamentul de Analiza Financiara - Ipotecidirect)

Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/25363_reesalonarea_si_schimbarea_monedei_de_creditare_-_solutii_scumpe.html