Rata la banca sau chirie? Aceasta este intrebarea. In conditiile in care chiriile apartamentelor au inceput sa scada, putin e drept, iar dobanzile s-au tot dus in sus, statutul de chirias poate fi unul de siguranta. Cel putin pentru moment. Am facut si cateva calcule pentru dumneavoastra si iata ce a rezultat: Daca inchiriati un apartament cu doua camere in cartierul Tei, veti plati lunar 400 de euro. Ba mai mult, daca vreau ca apartamentul sa fie mobilat modern, utilat si cu vedere la bulevard, mai scot din buzunar inca 100 de euro.
Daca doriti sa cumparati acelasi apartament cu doua camere din Tei, aveti de platit aproximativ 80.000 de euro.
"In ultima perioada, dobanzile au crescut destul de mult si ele continua sa creasca. Clientul trebuie sa ceara transparenta, sa fie foarte clar ce dobanda are de plata", spune Alexandra Popa, broker de credite.
Apare prima problema. Nicio banca nu va da un credit fara avans. Pentru apartamentul de 80 de mii de euro, e nevoie de 25% din valoarea locuintei, adica 20.000 de euro. Mai departe, un venit lunar de 4.000 de lei pentru un grad de indatorare de 60%, conditie obligatorie.
Cel mai avantajos credit arata ca ati avea de platit lunar 2.000 de lei, adica echivalentul a 470 de euro rata la banca. Prin urmare, chiria e mai ieftina cu 600 de lei in acest caz. Ca sa nu mai punem la socoteala avansul de 20.000 de euro si cei 25 de ani de datorie la banca. Ar mai fi totusi o varianta - calea de mijloc oferita de unii dezvoltatori satui sa stea cu apartamentele goale.
"Se achita o chirie lunara timp de 12 luni, maxim 24 dupa care se capitalizeaza cele 12 luni, se scad din pretul initial al apartamentului fara ca pretul sa se schimbe, apoi clientul vine cu banii", explica Marius Gavril, consultant vanzari.
Problema e ca, dupa cele 12 luni tot la mana bancii ajungeti pentru ca, totusi, chiria achitata nu reprezinta prea mult din valoarea apartamentului.
Antena3
http://www.banknews.ro/stire/25258_chiria_este_mai_avantajoasa_decat_creditul_ipotecar,_in_vremuri_de_criza.html