BankNews.ro - The Business Republic

E momentul pentru un credit imobiliar?
Finante-Banci | Data Publicarii: 07-02-2009

Jumatatea plina a paharului: au inceput sa apara oferte sub 1.000 euro/mp chiar in Bucuresti. Jumatatea goala: costurile creditului sunt prohibitive. Dupa identificarea finantatorului, viitorul debitor trebuie sa raspunda corect la intrebarea: in ce punct de scadere a pietei imobiliare ne aflam? Daca ne uitam la evolutiile preturilor in precedentele crize financiare (studiu realizat in 2008 de Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff de la universitatile Harvard si Maryland), corectiile se intind pe o durata medie de 6 ani, iar scaderea valorii imobilelor a fost in medie de 35% (cand imboldul speculativ a fost pronuntat, scaderea a fost si de peste 50% precum in Hong Kong si Filipine in 1997, Finlanda in 1992).

Unde ne aflam acum? La o scadere de aproximativ 30%, parcursa insa intr-un an. Scaderea este raportata la preturile in euro; exprimata in lei, valoarea caselor a pierdut mai putin (doar 10% de la inceputul lunii ianuarie 2008). Cum si costul imprumutului a crescut intre timp, iar cererea solvabila s-a diluat spectaculos, corectia nu e deloc dramatica. Mai este loc deci, de scadere. In ceea ce priveste pretul pe mp, cerut de dezvoltatori, s-a ajuns, iata, la 1.000 euro, dar sa nu uitam cateva detalii importante.

Mai intai, casele pentru care se cere acum 1.000 euro/mp au fost construite cand cursul era mai scazut, iar pretul materialelor si al terenului mai ridicat. Presupunand ca ar intra acum noi dezvoltatori in piata (mai greu, ce-i drept, cu retinerea bancherilor din prezent), pretul ar putea sa coboare sensibil sub 1.000 euro, poate cu mai mult de 10-15%. Una peste alta, e cazul sa nu fortati lucrurile, sa negociati la sange si poate n-ar fi rau, totusi, sa mai asteptati o vreme pana sa bateti palma.

Inainte de a vedea care sunt cele mai bune oferte de creditare, sa raspundem la intrebarea: imprumut in lei sau euro?  De principiu, trebuie sa ne imprumutam in moneda in care avem veniturile. Tot ca principiu, e bine sa te indatorezi in moneda supraevaluata si sa economisesti in cea subevaluata.

Cum Romania va adopta euro in urmatorii ani, iar moneda nationala vine dupa o depreciere destul de abrupta fata de euro, parca n-ar fi rau nici un imprumut in euro, chiar daca aveti veniturile in lei (mai ales daca este o diferenta substantiala la capitolul DAE intre cele doua tipuri de imprumuturi, la bancile care va accepta dosarul). Pe lei, cea mai avantajoasa oferta vine de la CEC Bank, unde DAE este de 11,7%, urmata de ING Bank cu 16,4%. In euro, Bancpost si Alpha Bank ofera imprumuturi la DAE de 9-9,5%.

Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/25185_e_momentul_pentru_un_credit_imobiliar.html