Banca Centrala Europeana (BCE) lucreaza la un regulament pentru ca guvernele statelor din Uniunea Europeana (UE) sa ajute bancile care se confrunta cu credite neperfomante, au anuntat oficiali ai bancii, conform Reuters.
Regulile, create impreuna cu Comisia Europeana, vor cuprinde solutii printre care si impartirea datoriilor ipotecare si imobiliare neperformante, pentru a crea asa-numitele "banci rele" si alte "plase de siguranta" oferite de stat.
"BCE si Comisia Europeana coopereaza pentru punerea la punct a unui regulament corespunzator in momentul in care bancile europene se folosesc de noile scheme preconizate, o posibilitate fiind "banci rele" sau garantii ale riscurilor", a declarat o purtatoare de cuvand a BCE.
Presedintele comisiei pentru competitie, Neelie Kroes, i-a informat luna trecuta pe ministrii de finante ca este pregatita sa dezvolte un regulament, in contextul in care bancile continua sa se confrunte cu activele toxice, drept "radacina" crizei financiare globale.
Saptamana aceasta, BCE a anuntat ca ar putea ezita sa acorde ajutoare financiare statelor din afara zonei euro, afectate de criza creditelor, deoarece nu are "mandat pentru a fi o agentie regionala a Natiunilor Unite".
De asemenea, Comisia Europeana a anuntat ca urmareste "indeaproape" situatia financiara a tarilor din Europa de Est si a cerut bancilor care investesc in acestea sa dea dovada de responsabilitate, in contextul inmultirii apelurilor pentru un plan european de sustinere a acestor state.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/24997_bce_si_comisia_europeana_coopereaza_pentru_un_regulament_privind_activele_toxice.html