Numirea lui Timothy Geithner in postul de secretar al Trezoreriei in administratia lui Barack Obama a fost confirmata luni de Senatul american, iar noul sef al finantelor americane a depus juramantul promitand sa "actioneze rapid" pentru a repune tara pe calea cresterii economice, relateaza AFP.
Senatorii americani au aprobat numirea lui Geithner - nu lipsita de controverse - cu 60 de voturi pentru si 35 impotriva.
Joia trecuta, comisia pentru finante din Senat, care l-a audiat pe Geithner, aprobase numirea sa in pofida criticilor formulate de republicani pe tema unor greseli din trecut privind declararea veniturilor. Aceeasi comisie, care trebuie sa dea dovada de transparenta, a dezvaluit saptamana trecuta ca Geithner nu si-a platit o parte din impozite in 2003 si 2004, dar ulterior si-a reglementat situatia.
Geithner si-a prezentat public scuze in cursul audierii de miercurea trecuta, explicand ca a fost vorba despre niste omisiuni "involuntare". Mai multi republicani s-au raliat insa argumentului adus de seful democrat al comisiei, Max Baucus, care a spus ca numirea lui Geithner este cruciala pentru a permite presedintelui Barack Obama sa contracareze criza economica profunda ce loveste tara.
Saptamana trecuta, in fata senatorilor, Geithner a promis ca va face aceasta cu forta, cu rapiditate si cu grija necesara pentru a repune economia pe picioare si pentru a reda americanilor increderea in viitorul economic al tarii.
La mai putin de o ora de la confirmarea sa in Senat, Timothy Geithner a depus juramantul luni seara, promitand din nou sa "actioneze rapid" pentru a reda tarii sanatatea economica. Geithner a depus juramantul in fata vicepresedintelui Joe Biden, in cursul unei ceremonii care a durat zece minute, organizate in sala principala de la Departamentul Trezoreriei, in prezenta a peste 200 de persoane, in general angajati ai ministerului.
Venit de la mica distanta - Casa Alba invecinandu-se cu sediul Trezoreriei - presedintele american Barack Obama si-a reafirmat increderea in Geithner si intentia ca administratia sa sa actioneze repede in fata degradarii conjuncturii economice. "Nu putem pierde nici macar o singura zi, pentru ca pe zi ce trece situatia economiei se agraveaza", a spus Obama, referindu-se la zecile de mii de concedieri anuntate in cursul zilei de mai multe mari societati americane, care se adauga celor 2,5 milioane de locuri de munca suprimate anul trecut. "Programul nostru, domnule presedinte, este de a actiona repede, pentru a va ajuta sa faceti ceea ce tara va cere sa faceti", i-a raspuns Geithner.
Procesul de confirmare a lui Geithner in Congres fusese oricum intarziat dupa ce comisia de finante a Senatului a dezvaluit ca acesta nu-si declarase toate veniturile la Fisc in 2003 si 2004.
Luni, in Senat, Chris Dodd, presedintele comisiei pentru banci, care a votat in favoarea numirii lui Geithner, a schitat o foaie de parcurs pentru secretarul Trezoreriei, considerand necesar ca acesta sa furnizeze "un cadru" pentru folosirea fondurilor din planul de salvare a sectorului financiar, in valoare de 700 de miliarde de dolari, votat in octombrie de Congres. Dodd i-a mai cerut lui Geithner sa dea dovada de transparenta, sa-i protejeze pe contribuabili prin facilitarea accesului la fonduri publice si sa-i ajute pe proprietarii imobiliari.
In schimb, senatorul republican John Thune s-a pronuntat impotriva numirii lui Geithner, considerand ca Trezoreria are nevoie de un lider "care sa conduca prin forta exemplului personal", aluzie la problemle fiscale ale lui Geithner. Si in tabara democrata senatorul Tom Harkin s-a pronuntat impotriva numirii lui Geithner, considerand ca a facut erori grave in calitatea sa de persoana abilitata sa reglementeze activitatea institutiilor financiare aflate in prezent in centrul crizei economice.
Noul secretar al Trezoreriei a ocupat din 2003 functia de presedintele al Rezervei Federale din New York si in aceasta calitate a fost vicepresedinte al comitetului pentru politica monetara al Bancii Centrale americane (Fed).
Ca sef al Trezoreriei, el va trebui sa administreze uriasul plan de relansare a economiei americane, in valoare de 825 de miliarde de dolari, care in curand va fi supus votului in Congres.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste planul extern, intr-un document scris adresat comisiei de finante din Senat, Geithner indicase ca "presedintele Obama - sprijinit in aceasta idee de concluziile unui numar mare de economisti - considera ca Beiingul isi manipuleaza deviza", yuanul, pentru a favoriza exporturile, o afirmatie la care China a reactionat imediat vineri, respingand-o. "Guvernul chinez nu a recurs niciodata la o presupusa manipulare a devizei sale pentru a-si creste profiturile obtinute de pe urma comertului sau exterior", a declarat Ministerul chinez al Comertului.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/24788_timothy_geithner_este_oficial_noul_secretar_american_al_trezoreriei.html