BankNews.ro - The Business Republic

ING: Recesiunea in Romania pare de neevitat in 2009
Economie | Data Publicarii: 21-01-2009

Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor, fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) in acest an, iar tinta pentru deficitul bugetar pare nerealista, potrivit ING.

"Economia Romaniei va scadea cu 3,5% in 2009, fiind cea mai pronuntata scadere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) dupa Ucraina, ceea ce ne face sa estimam ca sunt putine sanse ca Romania sa evite recesiunea in 2009", sustin economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat miercuri.

Analistii ING estimeaza, de asemenea, ca PIB-ul Romaniei ar putea scadea inca din primul trimestru al acestui an.

"Din noiembrie, echipa ING a facut revizuiri semnificative in scadere privind cresterea economica atat in SUA, cat si in zona euro. O recesiune mai severa in cadrul statelor dezvoltate va avea impact puternic asupra Romaniei prin cel putin doua canale, cererea externa mai scazuta si mai putina finantare externa, intr-o perioada in care Romania are o nevoie acuta de acces la fonduri din strainatate", se arata in raportul ING.

Analistii ING considera ca economia Romaniei a scazut in ultimul trimestru din 2008, insa aceste date vor putea fi confirmate cel mai devreme in iunie 2009.

"Banca centrala ar trebui sa nu ramana imuna la perspectiva economica pesimista si ar trebui sa actioneze mai rapid. Aceasta ar putea insemna o scadere a dobanzii de politica monetara, asa cum ne asteptam, dar, in acelasi timp o presiune mai mare pe moneda nationala. De aceea, estimam ca euro se va tranzactiona cu 4,70 lei/euro in trimestrele urmatoare si nu excludem ca acest nivel sa fie depasit", au mai spus analistii ING.

Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca probabilitatea unei scaderi a economiei romanesti este redusa, in conditiile in care prognoza oficiala pentru avansul din acest an este de 2,5%, potrivit declaratiilor facute miercuri de viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

Comisia Europeana anunta, luni, ca vede o crestere economica de 1,75% pentru Romania in acest an, precum si un deficit bugetar de 7,5% din PIB, dar a precizat ca nu a inclus in prognoza sa masurile anuntate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, pentru ca nu au fost inca adoptate.

Tinta anuntata pentru deficitul bugetar este nerealista

Deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci mai mult in acest an, deoarece masurile anuntate de Executiv nu sunt suficiente pentru a determina corectiile necesare, iar tinta de 2-2,5% din PIB este "nerealista", sustin economistii ING, care adauga ca deficitul bugetar va avea, de asemenea, un impact negativ asupra economiei.

"Tinand cont ca in 2008 Romania a avut un deficit bugetar de peste 5%, probabilitatea ca in acest an deficitul bugetar ca procent din PIB sa continue sa se adanceasca este chiar mai mare, deoarece masurile anuntate de noul guvern nu sunt suficiente pentru a corecta balanta. Tinta de deficit bugetar de 2-2,5% din PIB pentru 2009 este nerealista in opinia noastra", arata analistii ING.

Ei considera ca deficitul bugetar s-ar putea tempera in urmatorii doi-trei ani prin politici care sa fie vazute "drept credibile de piata", inclusiv printr-o diminuare severa a cheltuielilor (in special pe partea de salarii) si, poate, prin majorarea unor taxe.

Piata asteapta reducerea dobanzii de politica monetara sau a RMO

ING mai arata ca, desi in prezent inca mai exista presiuni generate de excesul de cerere, acest fenomen va inceta din trimestrul al doilea, fapt ce ar putea permite BNR sa diminueze rata dobanzii de politica monetara, "in incercarea de a ajuta economia".

"Piata se asteapta fie la reducerea dobanzii de politica monetara in februarie (cu impact indirect si asupra dobanzii la facilitatea de creditare lombard), fie la scaderea rezervelor minime obligatorii (RMO), una sau amandoua urmand sa duca la diminuarea dobanzilor interbancare. In acelasi timp, aceste masuri ar putea adauga inca o presiune asupra leului", potrivit analizei.

Analistii ING anticipeaza ca BNR va diminua rata dobanzii de politica monetara de la 10,25% la 9% in acest an. In plus, ING vede o usoara crestere a inflatiei, exprimata in termeni lunari, in perioada urmatoare, ca urmare a deprecierii leului, insa estimeaza ca procesul dezinflationist - exprimat anual - va continua. Astfel, ei se asteapta ca inflatia medie din 2009 sa se tempereze la 6,7%, de la 7,9% in 2008.

"Unele presiuni suplimentare asupra cresterii preturilor ar putea fi inregistrate din a doua jumatate a anului, avand in vedere efectul de baza si un leu tot mai slab", se mai arata in raportul ING.

Analistii ING considera ca previziunea lor de 8,8% din PIB pentru deficitul de cont curent ar putea fi imbunatatita si estimeaza, totodata, ca somajul va depasi 6% in acest an. Pierderea locurilor de munca si deprecierea leului vor determina populatia sa cheltuiasca mai putin, dar ar putea duce si la cresterea creditelor neperformante.

"Tinand cont de deprecierea leului si de faptul ca peste 50% din imprumuturile contractate de populatie sunt in valuta, numarul si volumul creditelor neperformante vor cunoaste un avans alert in urmatoarele 3-6 luni", mai arata analistii ING, care sunt de parere, totodata, ca majorarile salariale din sectorul privat vor incetini.

Din aceste motive, bancile ar putea fi, de asemenea, nevoite sa treaca un test dificil.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/24591_ing_recesiunea_in_romania_pare_de_neevitat_in_2009.html