Profesiile de expert contabil si contabil autorizat sunt doua domenii de interes pentru tinerii economisti din Romania. Luand in considerare participarea la sesiunile de examinare in vederea obtinerii acestor doua calitati care ofera oportunitatea unei profesii intr-un domeniu dinamic cum este cel al finantelor, CECCAR vi le prezinta succint in cele ce urmeaza.
Ce este profesia contabila
Definita in mod curent ca fiind totalitatea activitatilor ce presupun cunostinte in domeniul contabilitatii, a specialistilor care le efectueaza, precum si organismelor lor profesionale, profesia contabila detine o gama variata de servicii. Acestea, in functie de ponderea aproximativa a acestora, sunt: tinerea contabilitatii, elaborarea, examinarea si prezentarea situatiilor financiare, audit statutar, alte lucrari de audit si/sau certificare, management financiar-contabil, servicii fiscale (consultanta, consiliere si asistenta fiscala), servicii de studii si consultanta pentru crearea intreprinderilor, evaluari de intreprinderi si titluri, alte servicii contabile si paracontabile. Cei care ofera aceste servicii sunt, in functie de statutul juridic, dependenti - cu statut de angajati, independenti sau liber-profesionisti. Independentii isi desfasoara activitatea in mod individual sau in forme asociative, potrivit legislatiei fiecarei jurisdictii.
Profesia contabila este reglementata juridic la nivel european de Directiva 89/48/CEE, inlocuita de Directiva 2005/36/CEE cu privire la recunoasterea calificarilor profesionale, iar la nivel national de OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata.
Expertul contabil are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale, de a intocmi situatiile financiare si de a efectua expertize contabile. Contabilul autorizat este persoana care tine contabilitatea si pregateste lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare.
Expertii contabili si contabilii autorizati garanteaza raspunderea civila privind activitatea desfasurata prin subscrierea unei polite de asigurare sau prin varsarea unei contributii la fondul de garantii.
Cele doua categorii de profesionisti efectueaza lucrari numai pe baza de contracte de prestari servicii.
Accesul la cele doua profesii
Cei care doresc sa obtina una dintre cele doua calitati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba capacitate de exercitiu deplina, studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, si sa nu fi suferit nicio condamnare care, potrivit legislatiei, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale. De asemenea, trebuie sa sustina un examen de admitere la un stagiu de pregatire de trei ani, finalizat cu examen de aptitudini, la care sa obtina cel putin nota 7 si minimum nota 6 la fiecare dintre urmatoarele discipline: Contabilitate, Fiscalitate, Drept, Audit, Evaluare economica si financiara a intreprinderilor, Doctrina si deontologia profesionala, Expertiza contabila.
Examenul consta in 2 probe scrise, pentru expertul contabil, primele trei discipline - examinare 3 ore, celelalte 4 discipline - examinare 3 ore - in doua zile diferite. Contabilul autorizat accede la stagiul de pregatire in vederea obtinerii calitatii profesionale printr-un examen scris, cu durata de 3 ore, la disciplinele: Contabilitate, Fiscalitate, Drept.
Aceste examinari sunt organizate de catre CECCAR - Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - din comisiile de examinare facand parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Justitiei.
CECCAR invita cititorii sa acceseze, pentru mai multe informatii despre cele doua profesii, site-ul www.ceccar.ro.
Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/24360_expert_contabil_si_contabil_autorizat,_doua_profesii_de_viitor.html