Criza gazului s-a agravat marti, Ucraina si Rusia acuzandu-se reciproc pentru blocarea reluarii tranzitului de gaz rusesc catre tarile europene, ce fusese prevazuta pentru marti, o situatie pentru care Uniunea Europeana considera ca nu exista nicio scuza, relateaza AFP.
"In cursul diminetii, Gazprom a inceput sa puna in aplicare planul de reluare a livrarilor de gaz spre Europa. Ucraina a blocat toate actiunile noastre" in acest sens, a declarat Aleksandr Medvedev, numarul doi in compania rusa Gazprom.
Compania publica ucraineana a hidrocarburilor, Naftogaz, a recunoscut ca blocheaza tranzitul gazului, dar si-a explicat pozitia prin faptul ca Gazprom pusese "conditii de tranzit inacceptabile".
Potrivit Kievului, Rusia a vrut sa introduca gazul intr-o conducta care nu este prevazuta pentru export, ci pentru consumul intern, acuzatie respinsa imediat de Gazprom. Daca Ucraina s-ar fi servit de aceasta conducta pentru tranzitarea gazului spre Europa, Naftogaz ar fi fost nevoit sa "lase fara gaz regiunile Odesa, Lugansk, Donetk si Dnipropetrovsk", in sudul si estul tarii, a declarat seful companiei, Oleg Dubina. Presedintele Gazprom Aleksei Miller a dezmintit aceste afirmatii, declarand ca gazul a fost trimis "exclusiv in conductele de export" ucrainene.
La randul sau, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a calificat drept "santaj" suspendarea de catre Rusia a livrarilor de gaz pentru Ucraina la 1 ianuarie. Moscova incearca sa "atate nemultumirea regiunilor sensibile (rusofone) din est", a adaugat el.
In cursul serii, premierul rus Vladimir Putin a sugerat ca este posibil ca reteaua de gazoducte ucrainene sa nu fie in starea tehnica necesara pentru asigurarea livrarilor, cerand in acelasi timp reprezentantilor rusi sa dialogheze cu omologii lor ucraineni pentru a incerca sa rezolve "problema".
La Bruxelles, unde in prima faza a existat o reactie de bucurie prudenta la anuntul de reluare chiar si partiala a livrarilor la ora 7.00 GMT, Comisia Europeana a denuntat ferm noua exacerbare a crizei gazului, care intervine in pofida eforturilor intense depuse de europeni pentru a debloca situatia.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a telefonat premierului rus pentru a-i impartasi "deceptia UE". Sistemul de gazoducte ucrainene "este inchis", i-a replicat Putin, potrivit unui comunicat al Guvernului.
"Situatia este inacceptabila", a reactionat un purtator de cuvant al Comisiei. "Nu mai exista nicio scuza" pentru a nu relua rapid si integral livrarile de gaz rusesc spre Europa, a spus el.
Semnarea, luni, a unui acord intre Kiev, Moscova si Bruxelles cu privire la desfasurarea observatorilor era conditia pusa de Moscova pentru reluarea livrarilor de gaz catre Europa. Totusi, daca sperau ca situatia sa revina la normal, europenii au avut parte de un dus rece marti.
Pe de alta parte, sunt de asteptat noi divergente intre rusi si Ucraineni. Kievul si Moscova sunt de parere fiecare ca cealalta parte trebuie sa furnizeze asa-numitul gaz tehnic, circa 21 de milioane de metri cubi pe zi necesari pentru a mentine presiunea necesara in gazoductele ucrainene.
In plus, nucleul conflictului dintre Rusia si Ucraina nu are inca o perspectiva de rezolvare, cele doua parti neavand inca un acord pentru pretul de livrare al gazelor rusesti pentru ucraineni pentru 2009. In lipsa unui contract, Moscova a sistat aprovizionarea Ucrainei din 1 ianuarie, iar apoi a acuzat Kievul sa sustrage din gazul tranzitat pe teritoriul ucrainean catre Europa, justificand astfel sistarea aprovizionarii europenilor. Pe langa lipsa unui acord asupra tarifelor, Ucraina datoreaza in continuare Rusiei 615 milioane de dolari ca penalitati pentru intarzierea platilor pe 2008 si a "furat" cel putin 140 de milioane de metri cubi de gaz care vor trebui platiti, potrivit vicepresedintelui Gazprom.
Gazul rusesc reprezinta un sfert din consumul Uniunii Europene, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza conductele ucrainene. Sistarea tranzitului a provocat, in plin val de frig, pagube economice foarte importante in Europa - in special Slovaciei si Bulgariei, doua tari membre UE care depind de Moscova aproape in intregime pentru a-si acoperi nevoile de gaz. Prim-ministrii celor doua tari, Robert Fico si Serghei Stanisev, sunt asteptati miercuri la Moscova pentru discutii urgente, a anuntat Putin.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/24299_europa_inca_nu_primeste_gaz_rusesc,_criza_se_complica.html