BankNews.ro - The Business Republic

Iti poti educa seful!
HR/Cariere | Data Publicarii: 08-01-2009

Fiecare angajat poate sa ajusteze comportamentul superiorului, cu conditia sa fie constient ca trebuie mai intai sa-si indeplineasca propriile sarcini de serviciu si sa nu aiba iesiri necontrolate. Multi simt uneori ca, daca si-ar concedia seful, ar trai cea mai placuta senzatie. Exista si solutii mai simple.

E infatuat, vrea sa aiba mereu dreptate, te preseaza sa termini treaba chiar inainte de termenul-limita, vrea rapoarte peste rapoarte, cum te vede un pic liber, cum te cheama la o sedinta…, iar cand vrei sa stai de vorba cu el, chiar daca nu face nimic, se declara ocupat.

Se gandeste la ceva extrem de important pentru viitorul firmei. Cat despre o marire de salariu…, ei bine, nu acum. Acum chiar nu se poate.

Multi sunt cei care-si recunosc seful in aceste randuri. Dar specialistii le mai dau o speranta celor care au adesea impresia ca sunt la un pas de a-si strange superiorul de gat. Sefii pot fi educati asa incat sa se plieze pe dorintele si necesitatile angajatului. Este nevoie doar de rabdare si, desigur, de cunoastere.

Caracteristicile care fac un sef insuportabil

Website-ul humanresources.about.com a incercat sa faca un top al caracteristicilor pe care angajatii le considera detestabile cand vine vorba de sefii lor. 37% dintre persoane considera ca este un sef groaznic cel care nu poate sa-si ghideze angajatii pentru a obtine rezultatele dorite. Pentru 21%, seful de cosmar este cel care critica dur detalii pe care ei le considera minore.

Pe locul trei in topul caracteristicilor care fac un sef insuportabil se situeaza, cu 15% dintre pareri, atitudinea de superioritate prin care managerul ii face pe angajati sa se simta inutili. 12% spun ca seful uracios este cel care nu recunoaste meritele angajatilor. 8% considera ca nehotararea este defectul principal, iar 7% nu reusesc sa aleaga dintre defecte.

Potrivit unui studiu realizat la sfarsitul anului trecut de cercetatorii din SUA, jumatate dintre americani considera ca sefii lor sunt incompetenti si cam tot atatia nu ii respecta. Mai putin de 30% din cele 2.337 de persoane intervievate au afirmat ca superiorii lor nu-si indeplinesc rolul de mentori si nu ii motiveaza asa cum ar trebui.

In aceste conditii, nu sunt surprinzatoare rezultatele unui alt sondaj, facut de aceasta data de Institutul Gallup. 24% si-ar concedia sefii daca ar avea ocazia. Iar 51% ar scapa de actualul superior.

Educarea superiorului, o solutie accesibila

In mod cert, serviciul se poate dovedi cel mai infiorator loc cu putinta daca relatia cu seful este nefericita. Cu toate acestea, expertii in resurse umane, dar si psihologii sunt de parere ca fiecare poate sa-si imbunatateasca relatia cu seful intr-un mod aparent complicat, dar in realitate simplu. Este vorba despre "educarea" superiorului.

Exista cateva trucuri care se pot dovedi extrem de utile. De pilda, angajatul trebuie sa isi dea seama in ce fel ii place superiorului sa primeasca informatiile. Cu alte cuvinte, acesta trebuie sa stie daca seful prefera sa primeasca memouri, e-mailuri sau daca o sedinta sau o conversatie la telefon este mai buna.

Asa considera Patti Hathaway, consultant in materie de schimbari organizationale si co-autoare a cartii "Strategii pentru a reusi in relatia cu seful". "Stilul vostru poate fi diferit de stilul sefilor.

Daca vreti sa inclinati balanta in favoarea voastra, trebuie sa va adaptati la preferintele acestora", a punctat Hathaway.
Apoi, angajatul trebuie sa stie ce ii place superiorului si ce nu, dar si sa isi asume responsabilitatea pentru toate lucrarile pe care le face.

Aceasta si pentru ca de succesul personal depinde si succesul sefului. "Trebuie sa constientizam ca si sefii au anumite temeri si probleme. Pentru a te putea intelege bine cu ei, trebuie sa ii intelegi si sa ii ajuti sa depaseasca aceste stari.

De multe ori, presiunea exercitata asupra lor este in legatura stransa cu modul in care angajatii isi fac treaba", a explicat pentru "Adevarul" psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institut. 

Cum sa anunti ca esti gravida

O femeie insarcinata, convinsa ca seful sau va primi cu mult prea putin entuziasm vestea ca este gravida, ar trebui sa astepte pana in momentul in care perioada care prezinta cel mai mare risc de pierdere a sarcinii va trece, spun psihologii.

Totusi, acestia avertizeaza ca femeile care sufera de greturi matinale in forma severa sau alte probleme legate de perioada de sarcina ar trebui sa dea vestea ceva mai repede, pentru a nu se pune inutil in pericol. Femeile gravide trebuie sa le explice sefilor schimbarile din viata lor cand acestia sunt in toane bune.

"Dresarea" sefului in 10 pasi

Expertii in resurse umane se intrec in a oferi solutii pentru "modelarea" comportamentului sefului. Desi exista o serie de variatiuni, in mare, reteta ramane aceeasi, dupa cum arata website-ul specializat in resurse umane Career Coaching International.

  1. Trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei sa fii tratat. Fiecare angajat trebuie sa-si controleze comportamentul in relatiile cu ceilalti colegi si abia apoi sa emita pretentii legate de atitudinea sefului.
  2. Invata cum sa comunici. Limbajul adoptat in memourile, e-mailurile sau rapoartele trimise sefului nu trebuie sa fie acuzator. La fel si cel folosit in cadrul sedintelor si convorbirilor telefonice, in care si tonul conteaza. Este de preferat ca angajatul sa se bazeze pe date concrete.
  3. Analizarea sefului. Expertii spun ca ar fi foarte bine ca angajatul sa stabileasca ce fel de temperament are seful, cum se comporta, sa identifice temerile pe care le are si cum poate declansa o reactie pozitiva.
  4. Analizarea propriei persoane. Fiecare angajat trebuie sa fie constient de punctele sale forte, dar si de cele slabe.
  5. Fixarea unor intalniri saptamanale. Expertii in resurse umane spun ca o intalnire saptamanala cu seful este extrem de utila. De obicei este mult mai usor de obtinut o intalnire cu toata echipa. Ideal este ca angajatul sa obtina si o intalnire intre patru ochi cu seful de macar 15 minute.
  6. Rapoarte privind propriile performante. Angajatul nu trebuie sa se fereasca sa arate care au fost realizarile sale din ultima perioada.
  7. Seful trebuie determinat sa-si tina promisiunile. Dupa sedinta, este bine ca angajatul sa-i trimita superiorului un scurt memo in care sa prezinte care sunt etapele pe care le va urma, conform indicatiilor. Formulari precum: "S-a cazut de acord ca…", "Daca am inteles gresit ceva, va rog sa ma informati" sunt folositoare.
  8. Urmarirea indicatiilor date de superior. Daca vreuna dintre sarcinile primite nu a fost dusa la indeplinire, seful trebuie informat, iar angajatul trebuie sa-si asume vina.
  9. Stabilirea prioritatilor. Subalternul trebuie sa stie exact ce are de facut si cand. Seful este interesat mereu de rezultate in timp util si nu de modul in care au fost obtinute acestea.
  10. Rezolvarea problemelor aparute in ultimul moment. In cazul in care superiorul intrerupe o sedinta importanta din motive obiective sau cere angajatului sa ramana peste program, acesta trebuie sa accepte. Daca face prea multe ore suplimentare, poate sa ceara politicos explicatii.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/24140_iti_poti_educa_seful.html