Bucurestenii si constantenii nu vor avea probleme cu incalzirea cel putin 15 zile, intrucat exista stocuri de pacura care pot suplini lipsa totala a gazelor naturale necesare producerii energiei termice pana pe 20 ianuarie, a declarat un oficial din conducerea ELCEN.
"ELCEN a redus cu 25% consumul de gaze la cererea Dispeceratului National de Gaze, iar diferenta de materie prima a fost inlocuita cu pacura, pentru ca productia de energie termica sa nu aiba de suferit. Populatia nu trebuie sa-si faca griji, intrucat exista stocuri de pacura care pot suplini o eventuala lipsa a totala a gazelor naturale pe o durata de doua saptamani", a spus reprezentantul ELCEN.
El a tinut sa precizeze ca ELCEN va reduce cantitatea de energie furnizata consumatorilor industriali in cazul in care temperatura se va mentine mai mult timp la valori mai mici de 10-15 grade Celsius, pentru a asigura caldura din apartamente.
Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a dat asigurari ca bucurestenii nu vor plati in plus pentru a acoperi cresterea costurilor de producere a energiei termice, ca urmare a folosirii pacurei.
"Desi producerea energiei termice pe pacura este mai scumpa, bucurestenii vor plati acelasi pret pentru caldura. ELCEN asigura necesarul de consum pentru 93% din totalul de 572.000 de apartamente ale Capitalei, iar de acest furnizor de energie depind CET Sud, CET Vest, CET Progresul, CET Grozavesti si CET Titan. Restul energiei termice este asigurat de centrale mai mici de cartier, care sunt alimentate cu gaze naturale si nici la acestea nu sunt probleme in acest moment", a declarat Virgil Ramba.
ELCEN este cel mai mare producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara. Compania are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta, ale caror capacitati au o putere instalata de circa 2.000 MW.
Marti, incepand cu ora 3:05, livrarile de gaze rusesti prin statia de intrare de la Isaccea au fost sistate, volumul acestora fiind de 4,7 milioane de metri cubi pe zi. Romania consuma zilnic, in perioada de iarna, 61,5 milioane de metri cubi de gaz.
Premierul Emil Boc si ministrul Economiei au dat asigurari, marti, ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/24083_bucurestenii_nu_vor_avea_probleme_cu_incalzirea_cel_putin_15_zile.html