Multi angajati care si-au pierdut locul de munca dupa ce au lucrat o lunga perioada de timp la o singura companie, realizeaza ca fostele relatii pe care le stabilisera candva sunt acum greu de gasit si mai greu de abordat. Expertii in cariera recomanda intretinerea constanta a retelelor de cunostinte insa acest lucru nu este intotdeauna posibil in conditiile unui serviciu extrem de solicitant, care iti ocupa cea mai mare parte a timpului si te lasa fara energie pentru alte preocupari.
Exista totusi cateva modalitati prin care poti reactiva retelele trase pe linie moarta cu multi ani in urma. Inainte de toate, trebuie inceput cu gasirea persoanelor. Vechile adrese de e-mail sau numere de telefoane in multe cazuri vor fi inutile, de aceea va trebui sa intreprinzi o activitate de detectiv pentru a descoperi noile date de contact. Apelarea la un alt cunoscut care inca mentine o legatura cu persoana pe care o cauti sau o cautare pe una dintre retelele sociale profesionale de pe internet iti pot aduce rapid informatiile dorite.
La acest capitol, LinkedIn sau Plaxo sunt doua dintre cele mai mari retele online unde foarte multi manageri sau experti au aici actualizat profilul. Oficialii LinkedIn au spus ca numarul conturilor a crescut cu 36% in ultimele sase luni, fapt pus pe seama concedierilor in masa si incercarii celor afecati de a-si restabili contactele.
Serviciul permite cautarea dupa nume sau companie si faciliteaza intrarea in contact cu fostii angajatori sau alte persoane care iti pot intermedia o legatura cu managerii interesati de ceea ce poti oferi. Daca aveti deja un cont pe o astfel de retea online va trebui sa o updatati astfel incat informatiile sa fie cat mai precise, detaliate si sa se inteleaga faptul ca sunteti in cautarea unei oportunitati de munca.
Odata ce ati localizat fostele relatii, un simplu e-mail sau telefon e de ajuns pentru redeschiderea dialogului. Pentru multi este inconfortabila sau stanjenitoare abordarea unor persoane cu care nu au mai vorbit de ani de zile. Lucrurile sunt ceva mai simple daca persoana respectiva este abordata in perioada sarbatorilor sau dupa, acestea putand servi ca un bun pretext.
Mai eficient decat un e-mail este contactul direct cu persoanele carora vrei sa le ceri ajutorul. In acest sens, participarea la cat mai multe intalniri profesionale, conferinte sau chiar petreceri unde sunt reuniti jucatorii cu greutate din industria in care activezi, sunt tot atatea ocazii de a-i intalni si a intra in contact nemijlocit cu ei.
Odata stabilit un contact, aranjeaza o intalnire. E recomandat sa ai in permanenta in vedere ca managerul sau expertul cu care tocmai ce ai stabilit o legatura ar putea fi abordat de alte 10 persone aflate in situatia ta. Rapiditatea, in acest caz, este factorul cheie.
O alta oportunitate de a regasi vechile relatii sau a stabili noi contacte utile pentru propria cariera, este reprezentata de asociatiile profesionale. Acestea iti deschid drumul spre alti profesionisti din domeniu, fiecare dintre ei reprezentand tot atatea sanse de angajare.
Nu in ultimul rand, bazele de date ale facultatii absolvite pot fi un bun reper. Aici vei gasi numele fostilor colegi carora le poti cere ajutorul sau sfatul.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/24059_cum_sa-ti_reactivezi_vechile_retele_de_relatii.html