BankNews.ro - The Business Republic

2009 - primele scumpiri
Economie | Data Publicarii: 30-12-2008

De la 1 ianuarie vor creste preturile la carburanti si la alcool. Majorarea preturilor la alimente va continua. De vina sunt cresterea accizelor si cursul leu-euro. De la 1 ianuarie se vor scumpi in mod sigur carburantii si alcoolul. Aceasta din cauza majorarii valorii accizelor si a cursului de schimb la care acestea se calculeaza. Toate produsele care poarta accize sau alte taxe in euro se vor scumpi, cu exceptia tigarilor, al caror pret a crescut in avans in decembrie. Influentele in pretul carburantilor vor fi destul de importante. Acciza are o pondere in pretul benzinei de aproximativ 35%, iar in cel al motorinei de circa 26%.

Pe langa sporirea costului pe diferenta de curs, carburantii vor avea de la 1 ianuarie si accize marite.

Astfel, in afara de cresterea cu 11,3% a cursului de calcul, accizele cresc de la 425,06 la 436 euro pe tona de benzina si de la 325 la 336 de euro pe tona de motorina. In final se va ajunge la o scumpire de 10 bani pe litrul de motorina si una de 12 bani la litrul de benzina.

O majorare de preturi va avea loc si in rafturile cu bauturi alcoolice, in special pentru bauturile tari. Acciza este de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Cu cat bautura contine mai mult alcool, cu atat influenta noului curs in pret va fi mai mare. In cazul unei sticle de votca sau whisky de 1 litru (concentratie alcoolica 40%), scumpirea inseamna cam un leu. Influenta in pretul gazelor si al electricitatii este insesizabila, acestea avand accize foarte mici. Exceptia - energia electrica pentru consumatorii industriali, care se va scumpi cu 1,5% de la 1 ianuarie, in urma unei decizii a Autoritatii de Reglementare.

Anul 2009 va aduce scumpiri si la alimente, mai ales daca moneda nationala va continua sa se deprecieze, spune Mihai Visan, directorul executiv al patronatului Romalimenta. "Cotatia monedei europene poate influenta direct costul alimentelor pentru ca Romania importa foarte multe produse alimentare. In plus, producatorii interni vor majora si ei preturile daca alimentele din import sunt mai scumpe", a spus Visan. In acest fel, evolutia preturilor alimentelor va fi direct legata de cea a monedei nationale. "Daca leul s-a depreciat cu 10%, cumparam materie prima mai scumpa cu 10%, iar pretul alimentelor se mareste cu acelasi procent. Leul s-a depreciat cu zece procente, iar pretul alimentelor a inceput deja sa creasca si va continua. In cat timp produsele alimentare se vor scumpi si mai mult depinde de stocuri", a aratat si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Producatorii si procesatorii de alimente se tem ca anul viitor nu va fi unul tocmai bun pe fondul adancirii crizei economice. Profiturile vor scadea si chiar sunt estimate scaderi ale vanzarilor. "Evolutia pietei alimentare va depinde de profunzimea si de durata situatiei economice actuale, care afecteaza puterea de cumparare. Oamenii vor trebui sa restranga cheltuielile si sa se orienteze spre alimentele ieftine, asa cum deja se intampla in tarile vest-europene", a conchis Visan.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/23978_2009_-_primele_scumpiri.html