Bernard Madoff, trader american si fost sef al bursei Nasdaq, a generat o posibila frauda piramidala evaluata la 50 miliarde dolari, cifra record pentru astfel de infractiuni, relateaza AFP, care prezinta un sumar al cazurilor precedente, din punctul de vedere al importantei prejudiciului financiar.
- Societe Generale
In ianuarie 2008, grupul bancar francez Societe Generale (SocGen) a fost victima unei initiative a traderului Jerome Kerviel, care a provocat o frauda de 4,9 miliarde euro. Banuit ca a plasat pe piete pana la 50 miliarde euro, Kerviel este investigat mai ales pentru "abuz de incredere". Inchis timp de 37 de zile, Kerviel a recunoscut partea sa de responsabilitate, dar a afirmat ca reprezentantii banci nu puteau sa nu aiba cunostinta de activitatile sale.
- Sumitomo (1986-1996)
Yasuo Hamanaka, reponsabil cu activitatile de piata pentru cupru in cadrul casei japoneze de comert Sumitomo Corp, a provocat o pierdere de 2,6 miliarde dolari pentru angajatorul sau, prin tranzactii frauduloase facute in decurs de zece ani. Imitand semnaturile a doi dintre sefii sai, in scrisori adresate unor traderi din strainatate, acesta a autorizat tranzactii pe piata de cupru si transferuri de fonduri.
- Barings
In februarie 1995, cea mai veche banca de investitii din Marea Britanie, Barings, a fost pusa sub administratie judiciara, dupa fuga unui trader. La Singapore, traderul Nick Leeson mizase pe o recuperare a indicelui bursei din Tokyo, in contextul in care acesta scadea si speculase in ceea ce priveste pretul petrolului. Pierderile acumulate, de 850 de miliarde de lire sterline (1,2 miliarde dolari), erau pastrate intr-un cont secret. Leeson a fost condamnat la sase ani si jumatate de inchisoare, insa, bolnav de cancer de colon, vindecat intre timp, a fost eliberat in 1999.
- Allfirst
In februarie 2002, prima banca irlandeza, Allied Irish Bank (AIB), a anuntat ca un trader a ascuns pierderi de 691 milioane de dolari la operatiuni de schimb. John Rusnak, care a lucrat timp de sapte ani la Allfirst, subsidiara americana de la Baltimore (Maryland) a AIB, a admis ca s-a angajat intr-o serie de operatiuni de schimb fictive, cu scopul de a acoperi pierderi suferite la jumatatea anilor '90. In ianuarie 2003, Rusnak este condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare si la despagubiri pentru grupul bancar.
- Calyon
In septembrie 2007, o initiativ nefericita a unui trader american de la subsidiara new-yorkeza a bancii de finantare si de investitii, filiala a Credit Agricole, provoaca pierderi de 250 milioane de euro. Intervenind pe pietele de credit pentru sume neobisnuit de mari si asumandu-si riscuri excesive, traderul actionase fara autorizatie si dincolo de limitele stabilite de banca.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/23634_scandalul_madoff_si_marile_fraude_ce_l-au_precedat.html