Unul din sase romani a lucrat in ultimul an fara contract de munca sau a primit in mana un salariu mai mare decat cel trecut in acte, majoritatea acestora regasindu-se in firmele private mici, cu capital exclusiv romanesc, se arata intr-un studiu al Fundatiei Soros Romania. Potrivit studiului, cei mai expusi la acest tip de ilegalitate sunt angajatii tineri, cu un nivel scazut de educatie. "Aproximativ 5% dintre angajatii de la stat declara ca si ei s-au aflat intr-una dintre aceste situatii in ultimul an, ceea ce este surprinzator, deoarece in institutiile de stat acest procent ar trebui sa fie zero", a declarat sociologul Claudiu Tufis, coautor al studiului.
Cele mai expuse persoane la cele doua situatii de ilegalitate pe piata muncii sunt cele din mediul rural (15%), unde numarul mic de locuri de munca vacante ii face pe cei care vor sa se angajeze sa nu negocieze si sa accepte orice conditii. Un procentaj major (18%) dintre cei care primesc un salariu mai mare decat cel inscris pe cartea de munca se regaseste si in Bucuresti. Totodata, cei mai multi dintre cei care lucreaza ilegal nu au liceul terminat, sunt la inceputul carierei, ceea ce ii face sa accepte conditiile angajatorului.
Studiul "Atitudini fata de munca in Romania", realizat de Gallup Organization, mai releva si faptul ca trei sferturi dintre romani asteapta de la locul de munca siguranta, iar peste o treime vor un venit ridicat. "Aparitia pe primul loc a nevoii de siguranta nu este deloc surprinzatoare, data fiind experienta relativ recenta a disponibilizarilor masive din companiile foste de stat sau privatizate. Nu este surprinzatoare nici prezenta pe locul secund a cerintei legate de venituri, daca avem in vedere scaderea puterii de cumparare a populatiei comparativ cu 1990, precum si asteptarile populatiei de crestere a salariilor dupa 1990", considera autorii studiului. In continuare, in ordine descrescatoare, 40% dintre angajati acorda importanta sanselor de promovare, o treime, utilitatii muncii pentru ceilalti oameni si pentru societate si peste o patrime, independentei si flexibilitatii programului. Comparativ cu alte 33 de tari, majoritatea din Europa, Romania se situeaza pe locul doi, dupa Bulgaria, in ceea ce priveste asteptarile pentru un salariu mare, pe sapte, referitor la sansele de promovare si spre finalul clasamentului, referitor la loc de munca interesant.
Potrivit studiului, majoritatea romanilor (88%) lucreaza in calitate de angajat si doar 12% sunt patroni sau lucreaza pe cont propriu. Totodata, o treime dintre salariatii romani sunt angajati in firme de stat, iar restul activeaza in firme private, majoritatea regasindu-se in firme mici, cu capital romanesc. Aproape doua treimi dintre angajati au raspuns ca si-ar dori in continuare sa fie angajati, numai 30% manifestandu-si dorinta de a lucra pe cont propriu. "In perioada comunismului, romanii s-au obisnuit sa lucreze in calitate de angajati, cel mai adesea in cadrul unor firme de stat. Este foarte probabil ca, in pofida celor aproape 20 de ani care au trecut, preferintele romanilor sa se fi conservat. Datele arata ca romanii prefera, intr-o masura semnificativ mai mare, sa lucreze pentru altcineva si nu pe cont propriu", considera autorii studiului. Totodata, doar 30% dintre angajatii romani considera ca locul lor de munca este sigur in totalitate, au sanse de promovare si au o slujba interesanta. Angajatii de la stat sunt, intr-o proportie mai mare, multumiti de locul lor de munca, pentru ca pun accentul mai mult pe siguranta. Totodata, in functie de varsta, salariatii mai tineri au o disponibilitate mai mare sa-si schimbe jobul, spre deosebire de cei trecuti de 45 de ani. Potrivit studiului, un sfert dintre romani si-au schimbat slujba in ultimii trei ani.
Studiul a fost realizat de Gallup, pentru Soros Romania, in mai, pe un esantion de 2.400 de persoane, cu o marja de eroare de plus sau minus 2 procente.
Business Standard