Romanii sunt obisnuiti sa se uite in special la dobanzi atunci cand cauta cea mai buna varianta de imprumut la banci. Brokerii de credit atrag insa atentia asupra faptului ca, de multe ori, numarul si marimea comisioanelor au un impact deosebit in costul total al imprumutului. Astfel, un credit la o banca ce are o dobanda mai mare dar comisioane mai mici ar putea fi, de fapt, unul cu rate mai mici decat la o alta banca unde imprumutul este luat la o dobanda mai buna. De exemplu, un credit de nevoi personale la Raiffeisen Bank la o dobanda de 14%, si un comision lunar de administrare de 0,33% este mai profitabil decat unul similar la UniCredit, la o dobanda de 12,95% dar un comision lunar de administrare de 0,5%.
Brokerii de credite au observat si ei tendinta bancilor de a ridica sau de a introduce anumite comisioane, motivul fiind, dupa parerea lor, frica bancilor de a da credite riscante, care ar putea ramane neplatite. "Pentru a preveni acordarea unor credite fara acoperire, bancile au ridicat valoarea dobanzilor si a comisioanelor impuse in functie de riscul generat de fiecare tip de produs, si de valuta. Ofertele de creditare in franci elvetieni au fost suspendate, dar au reaparut creditele in dolari. Euro este in continuare valuta preferata", sustine Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone. Ea a precizat ca, in medie, costurile unui imprumut au crescut cu pana la 5% in ultima perioada.
Obtinerea fisei fiscale nu ingreuneaza acordarea creditului
Oficialii bancilor din Romania sustineau ca introducerea de catre BNR a necesitatii prezentarii fisei fiscale de catre cei care vor un credit va ingreuna si mai mult procesul de acordare a imprumutului. In practica, brokerii spun ca dupa aplicarea normelor BNR timpul mediu de obtinere a unui credit a ajuns la circa 40 de zile, de la 30 de zile de la inceputul anului, durata fiind diferita de la banca la banca si de la dosar la dosar. "Trebuie sa subliniem ca la inceputul acestui an, cand nu erau semne de criza, am avut dosare aprobate in doua saptamani de la anumite banci si altele solutionate in mai mult de doua luni. Situatia este aceeasi in aceasta perioada; unele banci nu mai acorda deloc credite, altele sunt chiar expeditive in solutionarea dosarelor. Timpul de raspuns tine de organizarea interna si de flexibilitatea permisa de fiecare banca in parte", explica Sterpan.
Gandul
http://www.banknews.ro/stire/23281_comisioanele_atarna_mai_greu_decat_dobanzile.html