BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu nu este foarte optimist in privinta inflatiei din 2009
Finante-Banci | Data Publicarii: 30-11-2008

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca nu este "la fel de optimist" in privinta inflatiei din 2009 ca in cazul altor indicatori macroeconomici, sustinand ca o accentuare a inflatiei, conjugata cu stimularea cererii, va agrava deficitul de cont curent.

"Este si un defect profesional faptul ca nu sunt la fel de optimist in privinta inflatiei. Nu sugerez stimularea generala a cererii, in conditiile in care efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009 si 2010 si luand in calcul ca avem deja exces de cerere", a spus Isarescu.

Stimularea cererii, care impreuna cu o inflatie ridicata ar agrava deficitul de cont curent, ar putea duce in cazul Romaniei la o corectie in mod indirect "prin presiuni pe piata valutara asupra rezervelor bancii centrale si prin retragerea liniilor de finatare", a mai spus oficialul BNR.

"Avem un avion supersonic sofisticat, ne jucam la butoane si deocamdata i-am speriat pe altii, dar nu e cazul sa ne speriem si pe noi",  e explicat Isarescu.

Totodata, guvernatorul BNR a subliniat importanta mentinerii rezervelor BNR la un nivel ridicat, in contextul ajustarii deficitului de cont curent.

"Nu trebuie sa trecem in sensul invers, de la un surplus al contului de capital, la reducerea rezervelor BNR, in privinta ajustarii deficitului. Rezervele au fost construite greu si de aceea este nevoie de un control al lichiditatilor. Fiecare leu a fost emis de BNR prin achizitii de euro. Nu am facut nicio emisiune fara acoperire, iar o situatie cum am prezentat-o pe cea de sus ar insemna intradevar recesiune", a mai spus Isarescu.

Pe de alta parte, oficialul BNR a spus ca o astfel de corectie ar trebui facuta "fara dureri economice si sociale".

"Expansiunea cheltuielilor bugetare nu este doar o risipa, este o politica ce ar putea agrava situatie de acum", a precizat Isarescu.

Isarescu pledeaza pentru flexibilizarea pietei muncii si spune ca somajul va creste in 2009
 
Somajul frictional va creste in mod evident in 2009, iar Romania trebuie sa aiba o mai mare flexibilitate a pietei muncii, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Trebuie sa avem o mai mare flexibilizare a legislatiei muncii si sa stim ca orice economie cu o piata a muncii rigida are de pierdut. Solutia la somaj o constituie flexibilizarea", a spus Isarescu.

El a adaugat ca, daca o parte a romanilor care sunt in strainatate va reveni in tara, nu ar trebui sa fie un motiv de teama, inra Romania trebuie sa se focalizeze "obsesiv" asupra recalificarii fortei de munca catre infrastructura si agricultura.

"Trebuie sa ne orientam catre infrastructura si agricultura. Problema potentialului agricol este foarte mare, nu putem importa atat de mult cand avem un asemenea potential agricol. Pentru anul viitor trebuie sa ne focalizam pe munca, productivitate, economisire si investitii acolo unde trebuie", a mai spus Isarescu.

Romania trebuie sa ajusteze deficitul extern cat timp mai are crestere economica
 
Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent cat timp mai inregistreaza crestere economica, in conditiile in care "nimeni nu ne va mai finanta" la un nivel al deficitului extern de 14% din PIB, a declarat vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Suntem pregatiti sa ne ajustam deficitul de cont curent, lucru care trebuie facut atat timp cat avem crestere economica. Vom continua sa asiguram o anume crestere a nivelului de trai, insa bineinteles nu in aceeasi termeni ca in anii anteriori", a spus Isarescu.

Referindu-se la raportul Barclays, care prezenta ca scenariu negativ o corectie a deficitului de cont curent pana la 2% din PIB, in conditiile unei deprecieri a leului pana la un curs de 5 lei/euro, Isarescu a precizat ca si "o corectie de 1% din PIB nu e usor de facut".

"Presupun ca nu este posibil sa ai investitii straine directe care finanteaza deficitul in proportie de 8% - 9%, care sa dispara dintr-odata", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a reamintit ca o ajustare a deficitului extern este inevitabila, "fie ca o facem noi, sau ii lasam pe altii sa ne spuna ca trebuie sa strangem cureaua".

Cu toate acestea, Isarescu estimeaza o reducere a investitiilor straine directe, insa nu in cazul celor pe termen scurt.

"Cele in curs de derulare pana la jumatatea lui 2009, ce estimez ca vor reprezenta mai mult de 2% din PIB, plus fondurile europene si banii de la institutiile internationale, cum ar fi BERD, nu ar putea disparea", a mai spus Isarescu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/23202_isarescu_nu_este_foarte_optimist_in_privinta_inflatiei_din_2009.html