Este posibil ca o parte a managerilor din sistemul bancar romanesc sa nu mai primeasca bonusurile cu care s-au obisnuit in ultimii ani, bonusuri care reprezentau cel putin 100% in raport cu salariul fix, spune Radu Furnica, presedintele firmei de Executive Search Leadership Development Solutions (LDS), unul dintre cei mai experimentati consultanti de Executive Search de pe piata locala.
Unele institutii bancare ar putea aplica aceasta masura inca de la sfarsitul anului in curs, dar fenomenul va deveni vizibil mai ales in 2009, considera Furnica.
"Este de asteptat ca pachetele salariale ale managerilor din banci sa se injumatateasca pe termen mediu. Piata de salarii nu se poate duce usor inapoi, este un proces care necesita timp. Insa bonusurile sunt intotdeauna «performance related» si probabil ca la sfarsitul anului, din cauza reactiei la nivel de sediu central, multe banci vor decide sa nu le mai acorde", a declarat presedintele firmei LDS.
Potrivit acestuia, sistemul bancar a atras in ultimii ani mai multi angajati si mai bine platiti decat era cazul, ajungandu-se la un proces de inflatie a titulaturii de manager. La nivel de vicepresedinte, salariul fix ajunge la 15.000-20.000 de euro in cele mai mari banci din tara, la care se adauga bonusuri de 75-100%, spune Furnica. Directorii care raporteaza direct vicepresedintilor de banci pot castiga si peste 10.000 de euro lunar, componenta fixa a pachetului.
"In prezent, situatia recrutarilor la nivel de middle si top este inghetata, organizatiile sunt naucite de ceea ce se intampla, nu stiu ce se va petrece peste sase luni", arata presedintele firmei LDS. Criza financiara poate fi o oportunitate pentru sistemul bancar, crede Radu Furnica, de a se reaseza, atat in termeni de productivitate, cat si de profesionalism. Cel mai mare salariu pe care Radu Furnica l-a intalnit pana acum pe piata locala nu provenea din sistemul bancar, ci din zona de corporatii de tip holdinguri.Acest pachet salarial depasea doua milioane de euro pe an. "Mai mult de doua milioane de euro nu cred ca exista pe piata locala. Exista si pe piata locala companii care au avion particular pentru top manageri, dar acestea sunt private. Daca isi pot permite cheltuielile, ii priveste acest aspect", spune Radu Furnica.
"Eticheta de manager a ajuns sa sufere un proces de inflatie continua in ultimii 18 ani. Termenul s-a devalorizat si prea multi oameni poarta acest titlu in economia nationala. Cred ca mai mult de 70% dintre managerii din Romania sunt doar de forma", considera Radu Furnica, presedintele Leadership Development Solutions.
Potrivit acestuia, titlurile de manager s-au oferit de multe ori ca parte din pachetul de compensatii, pentru a creste atractivitatea unei pozitii. "Am vazut cum a crescut sistemul bancar in ultimii ani - mii si mii de oameni au fost adusi anual in sistem fara a avea nicio pregatire. Ei s-au transformat in "branch managers", desi ei pana atunci fusesera vanzatori de faianta", spune Furnica. Acesta este de parere ca sistemul bancar, confruntat in ultimii ani cu problema numarului limitat de top manageri care sa satisfaca nevoile de crestere organizationala pe care bancile le aveau simultan, au fost nevoite sa faca unele compromisuri. Fie le ofereau salarii duble celor buni - ceea ce a determinat cresteri salariale in lant, fie unii manageri insuficient pregatiti", explica headhunterul roman.
Actuala criza economica ar putea reaseza lucrurile atat in sistemul bancar, cat si in celelalte domenii ale economiei, spune Furnica, astfel incat angajatii care nu-si merita pozitia pe care le au in organizatie sa nu le mai primeasca.
"Criza poate fi o oportunitate pentru organizatii. Companiile se pot folosi de acest moment pentru a se insanatosi, pentru a scapa de surplusul pe care l-au adunat din lipsa de agilitate in ultima perioada", crede consultantul in executive search. Productivitatea muncii este una dintre principalele probleme ale economiei locale, spune Furnica, insa perioada grea prin care vom trece va schimba lucrurile. "Un efect benefic al crizei va fi acela ca se va munci mai mult pentru a-ti asigura venitul. Este valabil si in sistemul bancar. Multi dintre cei care isi vor pierde acum slujba vor invata sa-si pretuiasca locul de munca", precizeaza presedintele Leadership Development Solutions.
Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/23046_veniturile_bancherilor_s-ar_putea_reduce_la_jumatate.html