BankNews.ro - The Business Republic

Guvernele acorda stimulente fiscale pentru depasirea crizei financiare mondiale
International | Data Publicarii: 23-11-2008

Guvernele din toata lumea elaboreaza pachete fiscale menite sa ajute economiile nationale sa reziste in fata impactului crizei financiare globale, relateaza Reuters.

Astfel de masuri au fost luate de numeroase state, dupa cum urmeaza:

Australia:

Guvernul a anuntat acordarea unui pachet financiar de 10,4 miliarde dolari australieni (6,8 miliarde dolari), care ar putea fi suplimentat in caz de necesitate. Executivul aloca 1,5 miliarde dolari australieni pentru stimularea sectorului imobiliar si a constructiilor de locuinte, in timp ce ajutorul guvernamental pentru cei ce cumpara o locuinta pentru prima data a fost dublat, la 14.000 dolari australieni.

China:

Guvernele regionale vor pune la dispozitie un pachet financiar de 10.000 miliarde yuani (1.464 miliarde dolari), in plus fata de ajutorul de 4.000 miliarde yuani acordat, la inceputul acestei luni, de guvernul central, potrivit televiziunii chineze de stat. Fondurile vor fi utilizate pentru investitii in infrastructura, dar si pentru combaterea scaderii cererii care afecteaza exportul, principalul sector ce sustine industria Chinei.stil

De asemenea, China va modifica taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru a permite companiilor sa-si deduca cheltuielile cu capitalul fix cu 120 miliarde yuani pe an.

Coreea de Sud:

Guvernul a anuntat un pachet de stimuli economici de minimum 14.000 miliarde woni (9,37 miliarde dolari), ce va include scaderi de taxe, iar banca centrala a Coreei de Sud (Bank of Korea) a injectat deja 1.000 miliarde woni in sistemul financiar prin scaderea ratei dobanzii cheie si achizitia de titluri de stat.

Elvetia:

Guvernul a anuntat un plan de ajutor guvernamental de 890 milioane franci elvetieni (753 milioane dolari), care presupune cheltuieli guvernamentale de 340 milioane franci elvetieni pentru prevenirea dezastrelor naturale si sporirea eficientei energetice. Peste 1 miliard de franci elvetieni vor fi cheltuiti pentru imbunatatirea infrastructurii, iar 550 milioane franci elvetieni vor reprezenta scutiri de taxe pentru 650 de companii, in vederea crearii de locuri de munca.

Germania:

Guvernul de la Berlin a anuntat acordarea unor stimuli financiari ce vor genera investitii si contracte de 50 miliarde euro (64,22 miliarde dolari). Planul prevede si un nou program de creditare de pana la 15 miliarde euro pentru banca de stat Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW)

Investitiile in transport vor fi accelerate printr-un program de 1 miliard euro, in intervalul 2009-2010, iar parlamentul a aprobat o crestere a creditelor guvernamentale la 18,5 miliarde euro in 2009, de la 10,5 miliarde euro in 2008.

Marea Britanie:

Guvernul ar urma sa anunte luni un plan de reducere a taxelor si a cheltuielilor guvernamentale suplimentare cu pana la 20 miliarde lire sterline (29,97 miliarde dolari), care prevede scaderea temporara a taxei pe vanzari.

Pachetul va include stimuli fiscali pentru companiile de mici dimensiuni si pentru cei care platesc rate la credite ipotecare.

Olanda:

Guvernul olandez va injecta in economie aproximativ 6 miliarde euro (7,5 miliarde dolari), iar companiile vor primi ajutoare din partea unui fond temporar de somaj, pentru a compensa salariile angajatilor ale caror programe de lucru vor fi scurtate.

Rusia:

Premierul rus, Vladimir Putin, a anuntat pe 20 noiembrie un pachet de stimuli economici de 20 miliarde dolari, asigurand populatia ca nu va permite ca economia sa se prabuseasca din nou, asa cum s-a intamplat in 1991, si nici nu va fi cazul ca Rusia sa se confrunte din nou cu incapacitatea de plata, ca in urma cu 10 ani. Masurile includ scaderea impozitului pe profit, care aduce 8,5% din veniturile bugetare, la 20% de la 24%.

Guvernul a impus deja bancilor de stat sa finanteze industria locala cu sute de miliarde de dolari.

Spania:

In ultimele sase luni, Spania a anuntat mai multe masuri pentru diminuarea impactului deteriorarii mediului economic si cresterea somajului, printre care acordarea unui ajutor financiar de 38 miliarde euro (49,28 miliarde dolari).

Pachetul include scaderi ale taxelor cu 6 miliarde euro si finantarea cu 4 miliarde euro a companiilor si gospodariilor care se confrunta cu lipsa de lichiditate, precum si o reducere cu 400 euro a taxei pe venit pentru angajati, pensionari si liberi profesionisti.

Statele Unite ale Americii:

Presedintele ales Barack Obama  a anuntat elaborarea unui plan menit sa creeze 2,5 milioane locuri de munca in urmatorii doi ani. Acesta a solicitat in octombrie acordarea unor stimuli financiari de 175 miliarde dolari, desi pare dispus sa suplimenteze aceste fonduri.

La inceputul lui 2008, actualul presedinte al SUA - George W. Bush - a aprobat acordarea unor stimuli financiari de 168 miliarde dolari, intr-un interval de doi ani. Acestia includ reduceri de taxe cu pana la 600 dolari/persoana, 1.200 dolari/cuplu si inca 300 dolari/copil. De asemenea, companiile isi vor putea deduce cheltuielile cu achizitia de noi echipamente cu pana la 50%.

Ungaria:

Ungaria a anuntat acordarea unui ajutor guvernamental de 1.400 miliarde forinti (6,88 miliarde dolari) pe doi ani, pentru stimularea cresterii economice. Planul vizeaza redistribuirea fondurilor existente catre intreprinderi mici si mijlocii (IMM) .

De asemenea, 680 miliarde forinti vor fi alocati pentru garantarea creditelor, in special cele pentru IMM-uri, iar 260 miliarde forinti vor fi acordati ca imprumuturi.

Uniunea Europeana:

Planul de stimulare a economiei UE va fi anuntat pe 26 noiembrie si va include o prelungire a termenelor limita in care guvernele trebuie sa reduca deficitele bugetare, potrivit anuntului de vineri al presedintelui Comisiei Europene.

Ministrul german al economiei, Michael Glos, a precizat ca proiectul prevede si reducerea taxei pe valoare adaugata cu 1 punct procentual in cadrul UE, iar valoarea totala a pachetului financiar va fi de 130 miliarde euro (163 miliarde dolari).

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/22988_guvernele_acorda_stimulente_fiscale_pentru_depasirea_crizei_financiare_mondiale.html