Sefii de stat si de guvern din marile tari industrializate si emergente (G20) au adoptat sambata principiul unei reglementari a pietelor financiare pe baze nationale, respingand pentru moment ideea unui "jandarm" al sectorului financiar mondial, relateaza AFP.
"Reglementarea tine, inainte de toate, de responsabilitatea autoritatilor nationale, care constituie prima linie de aparare impotriva instabilitatii pietelor", au subliniat liderii G20 in comunicatul final al summitului.
Pentru a tine cont de faptul ca pietele financiare sunt, in prezent, "de anvergura mondiala", G20 preconizeaza "intensificarea cooperarii internationale intre autoritatile de reglementare, consolidarea normelor internationale (...) si supravegherea aplicarii lor uniforme".
Chiar in mijlocul cele mai grave crize financiare de dupa Marea Criza din 1929, unele tari, precum Statele Unite si Canada, nu pot concepe sa renunte in asemenea masura la suveranitatea lor, in favoarea unui organism supranational.
"Presedintele Bush nu putea sa isi dea acordul nici pentru cel mai mic mecanism international dotat cu autoritate", a subliniat Diana Furchtgott-Roth de la Hudson Institute. "Putea sa fie de acord cu principiile, dar nu cu un mecanism susceptibil sa pedepseasca Statele Unite".
Fondul Monetar International, pe care Franta il vedea in rolul de "jandarm", este chemat acum sa acorde o mai mare importanta dimensiunii financiare in studiile sale macroeconomice. FMI va trebui sa "identifice punctele vulnerabile si sa anticipeze potentialele tensiuni" pentru a "juca un rol-cheie in tratarea crizelor" financiare viitoare.
Pentru a face acest lucru, G20 a cerut FMI sa isi intensifice cooperarea cu un Forum de Stabilitate Financiara (FSF) "extins". Format din reprezentantii Trezoreriei, bancilor centrale si organismelor de reglementare din 12 tari dezvoltate, FSF, creat dupa criza asiatica din 1997, va trebui sa se extinda rapid cu reprezentantii tarilor in curs de dezvoltare.
Desi a renuntat sa creeze un organism supranational de reglementare financiara, G20 a subliniat ca nu va lasa nicio practica riscanta si niciun produs financiar nou sa se dezvolte in afara oricarui control. In prezent, fondurile speculative ("hedge funds") nu sunt supuse niciunei reguli, cum nu sunt nici tranzactiile de pe gigantica piata a asigurarilor impotriva nerambursarii creditelor, evaluata la circa 60.000 de miliarde de dolari.
"Trebuie procedat la o examinare a campului de aplicare a reglementarilor financiare, punand accentul in special asupra institutiilor, instrumentelor si pietelor nereglementate la ora actuala si asigurandu-se ca toate institutiile financiare de importanta sistemica vor fi reglementate in mod adecvat", au subliniat sefii de stat.
Din punctul de vedere al lui Robert Brusca, economist la FAO Economics, faptul ca declaratia finala a G20 nu contine "nimic precis" in ceea ce priveste reglementarea celor mai exotice instrumente financiare constituie o "victorie" pentru Statele Unite.
O mentiune specifica este facuta in comunicat la bancile foarte mari, al caror faliment ar avea repercusiuni in lant asupra sistemului financiar mondial, asa cum s-a intamplat cu Lehman Brothers la jumatatea lunii septembrie.
G20 a decis instituirea unor "colegii de supraveghere" din care ar urma faca parte autoritatile de reglementare din diferitele tari unde aceste banci sunt active. "Marile banci mondiale vor trebui sa se reuneasca anual cu colegiile lor de supraveghere pentru a discuta in mod aprofundat despre activitatile si evaluarea riscurilor pe care si le asuma".
Comunicatul nu precizeaza cate asemenea institutii vor fi supuse noilor reglementari. In discutiile de pregatire a summitului, se vorbise despre 30 de banci.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/22744_g20_a_spus_nu_unui_jandarm_al_sectorului_financiar_international.html