Asociatia Romana a Bancilor se intalneste miercuri dupa-amiaza cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a discuta despre impactul crizei financiare internationale asupra sistemului bancar, a declarat, miercuri, presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi.
"Cred ca este o responsabilitate uriasa pentru actorii din piata financiara sa preintampine problemele care ar putea aparea in Romania in contextul crizei financiare internationale. Nu cred ca impactul va fi semnificativ, dar exista riscuri daca guvernul nu ia masuri", a spus Diosi.
In discutie vor fi luate si masuri de sustinere a firmelor mici si mijlocii (IMM), a mai spus Diosi, fara a da mai multe detalii.
"Este dificil sa spunem care vor fi masurile, deoarece nu exista precedent. Exista fonduri de garantare pentru IMM, dar acestea sunt foarte birocratizate si au resurse limitate", a adaugat Diosi.
Dand exemplul altor state europene, Diosi a mentionat ca masura posibila subventionarea dobanzilor pentru creditele IMM-urilor.
El a spus ca numarul firmelor mici si mijlocii care au activitate in Romania se ridica la aproximativ 50.000, adaugand ca guvernul are in prezent responsabilitatea de a controla si a aloca eficient cheltuielile.
Diosi a mentionat ca discutiile vor include si tema dobanzilor din piata interbancara si felul in care bancile sa limiteze transmiterea costurilor suplimentare din piata interbancara asupra clientilor.
O alta tema care va fi discutata este cea a echilibrarii la nivelul sistemului bancar a volumului de credite cu cel de depozite.
Printre riscurile cu care economia romaneasca se confrunta, Diosi a mentionat nivelul inca ridicat al inflatiei si cresterea costurilor pentru finantare.
"Daca ne uitam la piata riscurilor de finantare (CDS) vedem cum costurile au crescut de cinci ori fata de inceputul anului, pana la 500 de puncte de baza (5 puncte procentuale n.r.), fara a include marjele adaugate de banci. Practic, in euro nu mai putem imprumuta cu o dobanda mai mica de 13%. In ultimii ani, cresterea economica s-a finantat din strainatate, iar acum aceasta finantare nu mai este disponibila si nu stim pentru cat timp", a spus Diosi.
Referitor la decizia agentiilor de rating Standard & Poor's si Fitch de a scoate Romania din randul tarilor cu calificativ de investment grade, Diosi a spus ca sunt nejustificate, in conditiile in care fundamentele economiei romanesti nu s-au schimbat foarte mult comparativ cu anul trecut.
"Bancile centrale din regiune au pus la indoiala deciziile agentiilor de rating, care vor avea consecinte negative. Cred insa ca piata luase deja in calcul costurile acestor decizii si ca, pe termen mai lung, investitorii nu se vor uita neaparat la rating", a declarat Diosi.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/22650_bancherii_se_intilnesc_cu_premierul_pentru_a_discuta_despre_criza_financiara_internationala.html