BankNews.ro - The Business Republic

Criza ne mananca din pensia facultativa
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-11-2008

In luna octombrie, sapte fonduri de pensii dintre cele noua existente au avut randamente negative din cauza evolutiei proaste a bursei, cu toate ca prin lege fondurile plaseaza banii mai ales in obligatiuni.

Evolutia pensiilor facultative in luna octombrie nu a fost una buna. Dintre cele noua fonduri de pensii private facultative, doar doua au inregistrat randamente pozitive si acestea nesemnificative. Este vorba despre BCR Prudent, cu o crestere de 0,40%, si OTP Strateg, cu 0,26%. In rest, numai randamente negative. Cea mai mare pierdere a suferit-o fondul AZT Vivace, care a scazut cu 5,37%, urmat de Raiffeisen Acumulare, cu 4,07%, AZT Moderato, cu 2,81%, ING Clasic, cu 2,58%, Concordia Moderat, cu 1,90%, ING Optim, cu 1,67%, si Pensia Mea, cu 1,16%. "Caderea fondurilor facultative de pensii a fost cauzata de evolutia proasta a bursei din luna octombrie.

Chiar daca expunerea pe bursa nu este una mare, caderea bursei s-a simtit in activul unitar al fondului", sustine Eugen Voicu, director Aviva Fond de Pensii.

Situatia fondurilor facultative nu este oricum una prea buna nici daca ne raportam la data lor de lansare (acum 18 luni). La finalul lunii octombrie, doar trei fonduri din noua se puteau lauda cu randamente pozitive, si acestea la nivelul inflatiei. Este vorba despre ING Optim, cu o crestere de 9,07%, ING Clasic, cu 7,12%, si BCR Prudent, cu 5,92%. La celelalte fonduri, participantii nu au in cont nici valoarea banilor depusi. Asta daca tinem cont de faptul ca initial valoarea unei unitati la fondurile facultative de pensii era de 10 lei.

Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca la finalul lunii octombrie erau 136.000 de persoane inscrise la fondurile facultative de pensii, adica in jur de 2% din persoanele care muncesc. Structura investitiilor fondurilor de pensii facultative ne spune ca 66,81% din bani erau investiti in titluri de stat si obligatiuni municipale, 13,74% in depozite bancare, 12,42% in obligatiuni corporative, 5,87% in actiuni listate, iar restul in unitati la fondurile mutuale.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/22634_criza_ne_mananca_din_pensia_facultativa.html