BankNews.ro - The Business Republic

Basescu: UE va propune la Washington reformarea sistemului financiar international
Economie | Data Publicarii: 08-11-2008

Presedintele Basescu a declarat vineri, dupa summitul informal al liderilor UE, ca Uniunea va pleda in cadrul reuniunii de la Washington pentru reformarea sistemului financiar international si ca responsabilitatile pe care Europa intentioneaza sa si le asume o vor transforma in "actor egal" cu SUA.

"Este foarte clar ca optiunea UE este reformarea sistemului financiar international. (...) UE isi asuma deschis vocatia de lider in economia mondiala. Probabil ca aceasta criza a reprezentat momentul in care Uniunea s-a putut afirma prin masurile luate si solutiile gasite la criza financiara", a anuntat presedintele, intr-o conferinta sustinuta la Bruxelles.

Potrivit sefului statului, UE merge la reuniunea internationala de la Washington cu trei planuri: construirea unui nou sistem financiar international in care Uniunea sa aiba un cuvant mai greu de spus, adoptarea unui program de actiuni pentru contracararea efectelor crizei si construirea unei metode de lucru care sa permita decizii rapide.

Unul din cele mai importante principii prin care UE intentioneaza sa schimbe arhitectura sistemului financiar international este este legat de reglementare si supraveghere, a sustinut Basescu, aratand ca in sistemul de supraveghere vor fi incluse toate institutiile si pietele, inclusiv institutiile financiare off-shore si agentiile de rating. Un al doilea principiu pe care il va promova UE este legat de responsabilitate si transparenta a tuturor participantilor la functionarea sistemului financiar, mai informeaza Traian Basescu. "Acesta vizeaza in mod direct responsabilitatea managerilor care nu pot fi independenti si sa actioneze riscant in piete timp de cativa ani dupa care atunci cand intra in criza asteapta de la guverne bani publici pentru a acoperi erorile generate de riscul excesiv asumat in finantare", a adaugat presedintele. Al treilea principiu este legat de prevenirea crizelor, iar al patrulea este acordarea FMI un rol central in combaterea efectelor crizelor economice.

Seful statului a prevenit ca este posibil ca in perioada urmatoare sa apara si alte focare de criza si a anuntat in acelasi context ca UE a decis la acest summit informal sa creasca plafonul de interventie de la 12 mld. la 25 de mld. de euro. "Deocamdata criza financiara a afectat Statele Unite si Uniunea Europeana dar nu este exclus sa apara si alte focare de criza", a punctat presedintele.

Referitor la modul in care UE vede viitorul rol al FMI, Basescu a declarat ca s-a convenit ca institutia "sa isi extinda responsabilitati in acest proces de reforma in care UE devine un actor egal cu Statele Unite". "Fondul ar trebui sa aibe rolul de monitor al stabilitatii financiare globale, iar forumul de stabilitate financiara ar trebui sa joace rolul de emitere de reglementari si de asemenea de supraveghere a sistemului financiar", a mai spus el.

La finalul conferintei, Basescu a multumit BNR pentru informatiile si recomandarile pe care le-a furnizat si care au ajutat la configurarea pozitiei tarii noastre la acest summit.

La randul sau, premierul Tariceanu a declarat ca membrii UE doresc acordarea unui rol sporit institutiilor financiare europene, cum ar fi Banca Europeana de Dezvoltare, Banca Consiliului Europei, Banca Europeana de Investitii. "Toate aceste structuri vor fi  chemate sa sprijine finantarea sectorului privat mai ales in tarile care au aderat de curand la UE", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a mai precizat ca a avut discutii cu presedintele Comisiei Europene, Jose Emanuel Barroso, referitor la posibilitatea ca CE si statele membre sa accelereze programele de investitii si sa grabeasca platile din fondurile structurale catre tarile membre. "Un alt subiect important, pe care l-am si discutat cu unii dintre participanti, inclusiv cu presedintele Comisiei Europene, este legat de explorarea posibilitatii ca CE si a statelor membre sa accelereze programele de investitii si sa accelereze platile din fondurile structurale catre tarile membre", a mai precizat Tariceanu. Potrivit premierului, aceste masuri trebuie luate fiindca in contextul crizei financiare si economice este de prevazut ca multe investitii directe straine se vor diminua si atunci devine cu atat mai vitala folosirea fondurilor europene.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia UE, a anuntat, citat de AFP, ca liderii europeni s-au pus de acord asupra unei "pozitii comune" in ceea ce priveste necesitatea reformei sistemului financiar care l-a afectat in toamna aceasta. "Aceasta reuniune informala a permis o dezbatere foarte ampla si pot sa spun ca exista o pozitie comuna destul de detaliata a Europei" privind reforma sistemului financiar, in vederea summitului care va avea loc la Washington in 15 noiembrie.

"Europa va merge deci la Washington cu dorinta de a apara o anumita linie, cea a transparentei si reformei" sectorului financiar, a spus Sarkozy.

 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/22530_basescu_ue_va_propune_la_washington_reformarea_sistemului_financiar_international.html