Ca urmare a caracterului limitat al resurselor, pentru a ajuge la ele trebuie sa-ti dovedesti taria sau sa te arati mai puternic decat restul celor care ravnesc la aceleasi resurse. Acest lucru a dominat intrega istorie a omenirii, sub forma luptei pentru suprematie in cadrul tribului - la inceputuri, sub forma luptei pentru suprematie la birou - in zilele noastre.
Potrivit unor studii recente, angajatii nu au fost niciodata mai competitivi decat astazi. Cu cat situatia economica este mai incerta, cu atat competitia este mai accentuata: cand oamenii devin ingrijorati de siguranta job-ului lor, sunt mult mai tentati sa-si demonstreze abilitatile in fata sefilor.
Daca o doza de rivalitate si competitie in randul unei echipe poate creste motivatia si productivitatea, dupa un anumit nivel poate crea o stare de tensiune si stres care vor afecta rezultatele finale. Insa pentru multi dorinta de a iesi in fata este ireprimabila si se poate manifesta printr-o multitudine de tipologii.
1. Vitezomanul. Acest coleg vrea sa castige cursa indiferent de costuri. Cand seful cere subalternilor sa ii trimita o idee despre un nou proiect, el va fi intotdeauna primul care va raspunde. Punctul slab al lui este predispozitia spre erori. Dorinta de a termina primul il face neatent la toate detaliile proiectului, iar greselile se pot strecura cu usurinta.
2. Solitarul. Acesta are o minte de tip seif in care isi tine ideile departe de ochii celorlalti. El tinde sa realizeze sarcinile pe cont propriu chiar daca trebuie sa lucreze intr-o echipa. Principalul risc venit din partea sa este nesiguranta ca va putea duce la bun sfarsit de unul singur proiectul.
3. Superstarul. Nici o provocare nu este prea mare pentru el. Nevoia de vizibilitate il face sa se arunce de multe ori cu capul inainte, fara sa stie exact despre ce este vorba. Este o competitie serioasa nu doar pentru restul colegilor ci si pentru sefii directi, carisma si forta de munca a unui "superstar" putandu-le ameninta pozitia.
4. Workaholic-ul. Nu spune niciodata nu oricat de multe sarcini i s-ar da. Insa nu scapa nici un prilej sa arate managerilor cat de mult lucreaza, fie venind primul si plecand ultimul de la birou, fie incarcandu-si masa de lucru cu zeci de dosare. Calcaiul lui Ahile in cazul lui poate fi calitatea produselor, urmare a predilectiei spre cantitate.
5. Sabotorul. Va face orice sa fie singurul care merge mai departe. Dorinta de a fi cel care care intra pe usa sefului cu proiectul terminat il face egosit si nepasator la nevoile celorlalti colegi. Adesea arunca intentionat o lumina negativa asupra lor si nu are scrupule cand vine vorba sa iasa in fata.
Daca ai in preajma colegi cu una din tipologiile de mai sus, solutia cea mai buna este sa ramai focalizat pe propriile performante si sa te asiguri ca managerii cunosc contributia ta la proiectul echipei. Cu putina inteligenta, stratagemele celorlalti colegi pot fi dejucate, mai ales daca devii constient din timp de intentiile lor.
Daca unul dintre acestia merge prea departe, neoferindu-ti, de exemplu, informatii vitale pentru un proiect, solutia optima este sa ai o discutie deschisa cu el, sau, daca nu te simti confortabil, cu managerul direct. Actioneaza in aceasta maniera doar daca este vorba de proiecte importante. Daca sunt sarcini minore e de preferat sa stai de-o parte.
Este foarte important sa fii flexibil, sa te poti adapta astfel incat sa ai o buna comunicare cu acesti colegi. Astfel te poti dovedi mult mai eficient decat ei fara sa trebuiasca sa faci compromisuri.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/22354_cinci_tipuri_de_colegi_mai_competitivi_decat_tine.html