Romania are toate conditiile sa nu fie consistent afectata de criza, desi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, insa in 2009 politicile fiscale si cele monetare trebuie sa fie "extrem de bine corelate" ca sa contracareze efectele crizei, a spus joi presedintele Traian Basescu.
"Nu spun ca Romania nu este afectata de criza financiara", a spus Basescu, adaugand ca tara poate trece cu bine de criza, "daca are vointa si cap".
Presedintele a facut, de asemenea, referire, la importanta corelarii politicii monetare cu politica fiscala. "Nu vom reusi sa depasim criza cu efecte minime daca nu va exista o corelatie puternica intre politica monetara si cea fiscala. Este esential ca, in 2009, cand efectele crizei se vor accentua, politicile economice sa fie extrem de bine corelate", a mai spus Basescu.
El considera ca decizia Standard & Poor's, de scadere a ratingurilor Romaniei, a fost precipitata. "S&P s-a grabit, nu a utilizat informatiile cu acuratete. Nu port razboaie cu Standard & Poor's, insa la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agentiilor de rating. E usor sa dai rating Romaniei, dupa ce nu ai reusit sa identifici ce se intampla in Statele Unite", a spus Basescu.
El a precizat ca, in schimb, agentia de rating Moody's a avut o abordare diferita, fiind "mai bine informata fata de situatia sistemului bancar, a rezervelor valutare si a datoriei publice" si remarcand ca "marea problema nu este cresterea salariilor, ci deficitul bugetar".
Seful statului a subliniat, ca puncte forte ale economiei romanesti, datoria publica externa de 11 miliarde euro, "si nu de 60 miliarde euro, asa cum s-a scris in ultima perioada", aceasta cifra incluzand si datoria privata. In ceea ce priveste rezervele valutare ale Romaniei, Basescu a spus ca a ajuns la cel mai ridicat nivel de la revolutia din 1989, "de 27 miliarde euro, acestea fiind cifrele de astazi".
"Rezerva nu este in scadere. In plus, nu a fost utilizata in piata in ultimele doua saptamani, deci avem un oarecare confort", a precizat presedintele.
Basescu a prezentat estimari potrivit carora Romania va incheia anul cu o inflatie "de 6,6 - 6,7%, deci deloc catrastofala fata de situatia din alte tari", iar cresterea economica se va situa la aproximativ 8%. Referitor la deficitul de cont curent, una dintre principalele slabiciuni reliefate de agentiile de rating, presedintele a spus ca "este imbucurator ca anul acesta va scadea cu 0,2 - 0,3 puncte procentuale din produsul intern brut" fata de 2007, cand deficitul extern a fost de 14% din PIB.
"Imi permit sa spun ca avem obligatia ca bugetul anului viitor sa reflecte prioritatile Romaniei si sa reduca deficitul bugetar", a spus Basescu. Proiectul de buget pe 2009 aprobat marti de Guvern prevede un deficit de 2% din PIB.
Criza financiara mondiala actuala isi are originea in problemele de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, care au iesit la suprafata in vara lui 2007. Intre timp, efectele s-au manifestat prin falimentul unor mari nume ale sistemului financiar mondial, precum Lehman Brothers, si prin rarefierea finantarii disponibile, inclusiv pentru bancile din Romania.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/22299_basescu_romania_are_toate_conditiile_sa_nu_fie_consistent_afectata_de_criza.html