BankNews.ro - The Business Republic

Terenurile din Capitala, cu 40% mai ieftine
Imobiliare | Data Publicarii: 30-10-2008

Proprietarii sunt dispusi sa lase la pret pentru a reusi sa scape de loturile pe care le detin. Dupa apartamentele vechi, a venit randul terenurilor sa se devalorizeze. Proprietarii sunt dispusi sa lase chiar si 40% din pretul cerut in 2007, noteaza Adevarul.

Euforia care cuprinsese pana anul trecut intreaga piata imobiliara a dus la cresteri-record ale preturilor terenurilor din Capitala. Proprietarii stiau ca orice proiect imobiliar are nevoie de o locatie pentru a fi pus in practica, motiv pentru care preturile atinsesera cote ce depaseau puterea de cumparare a investitorilor.

Din a doua jumatate a anului in curs, lucrurile s-au schimbat. Astfel ca proprietarii se gasesc in situatia de a accepta preturi cu 30-40% mai mici pentru aceleasi proprietati pe care incercau sa le vanda anul trecut. "Noi nu am mai achizitionat niciun teren de la jumatatea lui 2007 si pana la mijlocul acestui an, pentru ca pretul cerut nu ne permitea sa construim eficient", a declarat Shimon Gallon, director executiv GTC Romania, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare.

Potrivit acestuia, pe piata terenurilor tranzactiile au reinceput in aceasta vara, in conditiile in care acelasi lot pe care clientii il vizau anul trecut este acum cu pana la 60% mai ieftin.

Chiar si in acest context, numarul loturilor vandute este in continuare foarte redus. Majoritatea tranzactiilor de pe acest segment al pietei de real estate au avut drept obiect terenuri din zone centrale si semicentrale ale Bucurestiului. "Anul acesta cererea a fost mai mare pentru parcele sub 10.000 de metri patrati. Terenurile mari nu au fost deloc cautate", a spus Raluca Irimie, director Divizia de Consultanta a companiei Colliers International.

Bancile nu mai finanteaza achizitii

Pe langa preturile piperate din domeniu, un alt factor ce contribuie decisiv la lipsa tranzactiilor il reprezinta refuzul bancilor de a mai finanta achizitii de terenuri, potrivit reprezentantului Colliers. "In maximum 2-3 luni, terenurile care au fost finantate la achizitie cu 50% de la banci vor fi scoase la vanzare pentru ca cei care vor sa le cumpere nu au restul banilor.

Acestea vor vinde terenurile investitorilor cu putere financiara", spune Speranta Munteanu, director Real Estate Leader PricewaterhouseCoopers.

Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/22267_terenurile_din_capitala,_cu_40p_mai_ieftine.html